نورنیوز ـ گروه بینالملل: هشتم اکتبر، روزی که متحدانِ غربی تلآویو با بیتفاوتی و چهبسا خشنودی، حمله همهجانبه رژیم اسرائیل به مردم غزه را تماشا و حمایت کرده و پیشبینی میکردند که شعلههای نزاع از مرزهای فلسطین و اراضی اشغالی فراتر برود، به ذهنشان هم خطور نمیکرد که این آتش، دامنگیر منافع آنها هم خواهد شد. حتی سیاستمداران و تحلیلگران غربی که به دور از خوشبینی سادهانگارانه، با نگرانی تحولات فردای «طوفان الاقصی» را دنبال میکردند هم تصوری از باز شدن سومین جبهه درگیری در دریاس سرخ بعد از اراضی اشغالی و باریکه غزه نداشتند. در این میان «یمن» شاید واپسین نامی بود که به عنوان یک چالش جدی برای رژیم اسرائیل و متحدانش، به ذهن ناظران و حاضران درگیریهای جدید خطور میکرد.
با این حال در پی حملات پهپادی و موشکی «انصارالله» به جنوب اسراییل، اقدامات نظارتی و عملیاتی انصارالله یمن در دریای سرخ و بابالمندب بر علیه کشتیهای حامل بار به مقصد یا از مبدأ اراضی اشغالی، غولهای کشتیرانی جهان را وادار کرده که مسیر عبورشان را تغییردهند.
یمن پیشتر هشدار داده بود تا زمانی که مردم غزه در محاصره هستند و از سوی رژیم صهیونیستی هدف حمله قرار دارند، اجازه تردد به کشتیهای اسرائیلی نخواهد داد و اندکی بعد هشدار داد این محدودیت و ممنوعیت شامل تمام کشتیهایی خواهد شد که کالاهای این رژیم را جابهجا میکنند.
عقبگرد غولهای کشتیرانی جهان
اگرچه امریکا و بریتانیا در چند روز گذشته و بعد از تشدید حملات دریایی یمن علیه اهداف یادشده عنوان کردند شماری از تحرکات پهپادی و موشکی یمن را خنثی کردهاند، اما تبادل آتش در دریای سرخ کافی بود تا بزرگترین شرکتهای حملونقل دریایی تا اطلاع ثانوی تردد در این آبها را به حالت تعلیق دربیاورند.
نخستین شرکتی که به محمولههای خود فرمان عقبگرد داد، شرکت کشتیرانی مرسک (Maersk) بود که متشکل از حدود 740 کشتی است و از آن به عنوان بزرگترین شرکت کشتیرانی جهان یاد میکنند. این شرکت عنوان کرد یکی از کشتیهایش یعنی «مرسک جبل الطارق» هدف حمله موشکی قرار گرفته و متعاقب این برخورد از پنجشنبه گذشته به همه کشتیهایش در منطقه که قصد عبور از تنگه باب المندب را داشتند، دستور داده شد تا سفرشان را تا اطلاع ثانوی متوقف کنند.
شرکت ترابری آلمانی «هاپاگ لوید» نیز با اعلام خبر حمله به یک کشتی خود موسوم به کشتی «الجسره» در نزدیکی یمن از تصمیمش برای تعلیق عبور همه کشتیهای این شرکت از دریای سرخ برای سه روز خبر داد.
شرکت کشتیرانی و حملونقل فرانسوی «سیامای سیجیام» (CMA CGM) هم روز شنبه اعلام کرد که عبور همه کشتیهای باری از دریای سرخ را متوقف کرده است. این مجموعه فرانسوی که سومین شرکت حملونقل بزرگ دنیا به شمار میرود در بیانیهای گفت، اوضاع رو به وخامت است و نگرانیها درباره امنیت در حال افزایش است.
شرکت کشتیرانی سوئیسی MSC هم اعلام کرد که به دلیل شرایط به وجود آمده در دریای سرخ، کشتیهای خود را دیگر از این دریا عبور نمیدهد.
ارزش راهبردی عملیاتهای یمن
فارغ از صحتوسقم ادعاهای مطرح شده از سوی غولهای کشتیرانی جهان درباره مقصد محمولههایشان، آنچه تا اینجای کار آشکار شده ارزش راهبردی عملیاتهای «انصارلله» یمن است؛ حملات موشکی و پهپادی به بنادر رژیم صهیونیستی و کشتیهای حامل کالا برای این رژیم، عملا شاهرگ اقتصادی اشغالگران را نشانه گرفته است و در سایه این اقدامات، حامیان و متحدان رژیم صهیونیستی نیز منافع خود را در خطر جدی میبینند.
به اعتقاد تحلیلگران بینالمللی، اقدام هوشمندانه انصارالله نشان داد که جبهه مقاومت صرفا بر سلاح متکی نیست؛ بلکه با استفاده از مجموعه ظرفیتهای خود بویژه مزیتهای ژئو پلیتکنیک که در اختیار دارد میتواند بدون ضربه نظامی هم خسارتهای سنگینی به رژیم صهیونیستی تحمیل کند.
چرا دریای سرخ مهم است؟
دریای سرخ دارای کانال سوئز در شمال و تنگه «باب المندب» در انتهای جنوبی منتهی به خلیج عدن و یکی از شاهراههای دریایی برای حملنقل میان آسیا و اروپاست. باب المندب با عرض تنها 29 کیلومتر در باریکترین نقطه خود، یک مسیر حیاتی برای تجارت بینالمللی است. این تنگه باریک بین یمن و شمال شرق آفریقاست که سالانه حدود 20000 کشتی از آن عبور میکند و یک کریدور راهبردی برای حمل بار و انرژی محسوب میشود.
بعد از عملیاتهای یمن در دریای سرخ، برخی از کشتیهای مرتبط با رژیم اسرائیل مسیر طولانیتری را در اطراف آفریقا انتخاب کردهاند که به افزایش هزینهها و افزایش زمان سفر از حدود 19 روز به 31 روز منجر شده است. تحلیلگران معتقدند در صورت تشدید تنشها، علاوه بر افزایش شدید حق بیمه ها پیش بینی میشود تمام محمولهها به آفریقا هدایت شده و قراردادهای نفت و گاز با متممهایی همراه و تکمیل شود.
هدف راهبردی یمن، افزایش هزینههای اقتصادی و سیاسی برای رژیم صهیونیستی، آمریکا و سایر متحدان و حامیان اشغالگران و ایجاد نوعی محاصره دریایی برای اسراییل است و بر اساس گزارشها، این حملات تأثیر «نسبتاً محدود» و در عین حال «غیر محسوسی» بر بازار نفت داشته است.
نکته قابل تأمل دیگر این است که به گواه ناظران و تحلیلگران، هیچ الگوی قابل تشخیصی برای حملات یمن وجود ندارد؛ چراکه از یک الگوی ثابت و تکرار شونده پیروی نمیکنند. با این حال این اقدامات پتانسیل بالایی برای فشارآوردن به بازیگران جنگ غزه دارد.
در تازه ترین تحول در این خصوص و پس از حرکت ناو هواپیمابر بر آیزنهاوراز خلیج فارس به سمت خلیج عمان برخی رسانه های آمریکایی مدعی شدند؛انتقال ناو هواپیمابر آیزنهاور CVN 69 از خلیج فارس به خلیج عمان ممکن است نشان دهنده آمادگی برای حملات احتمالی به حوثی ها در یمن باشد.
سایت آمریکایی "سمافور" نیز گزارش داد که واشنگتن در پاسخ به افزایش حملات به کشتیهای تجاری در دریای سرخ در حال بررسی حمله مستقیم به انصارالله یمن است.
با توجه به اظهارات سخنگوی انصارالله یمن در خصوص آغاز مذاکرات با طرفهای بینالمللی با نظارت عمان به نظر می رسد مانورهای نظامی آمریکا در این منطقه بیشتر با هدف تحت فشار گذاشتن انصارالله در مذاکرات انجام می شود. ناظران بین المللی معتقدند تداوم کشتار مردم بیدفاع غزه که افزایش تهدیدات فزاینده در دریای سرخ را بدنبال داشته، ممکن است خطرات اقتصادی جدیدی را برای کشورهای مختلف منطقه به دنبال داشته باشد.
نورنیوز