×
سیاسی
شناسه خبر : 155546
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» از الزامات تحقق مشارکت فراگیر مردمی در انتخابات گزارش می‌دهد؛

چه کسانی از فرمان رقابت و مشارکت در انتخابات تمرد می‌کنند؟

نفس اینکه در روزهای پرخبر و دائم در حال تحولی که بر ایران می‌گذرد،‌ عالی‌ترین مقام نظام، برترین نهاد نظارتی کشور را فرامی‌خوانند تا موضوع مشارکت پرشور را یادآور شوند به خودی خود باید اعلام رسمی سیاست انتخاباتی نظام در اولویت بخشیدن به عنصر مشارکت تلقی شود. به این اعتبار هرچند میهمانان مقام معظم رهبری در آن نشست، ‌اعضای محترم شورای نگهبان بودند اما مخاطب ایشان،‌ تمام دست‌اندرکاران فرآیند انتخابات هستند.

نورنیوز - گروه سیاست: دامنه اعتراضات به نحوه عمل هیأت‌های اجرایی در بررسی صلاحیت‌های نامزدان انتخابات دوره دورازدهم مجلس شورای اسلامی به تریبون‌های نماز جمعه کشیده شد. روز گذشته،‌ صحن مراکز اقامه نماز جمعه در برخی از مهم ترین شهرهای کشور، ‌شاهد انتقادات صریحی از زبان خطیبان بود. صریح‌ترین و تندترین مواضع را در این میان،‌ امام جمعه موقت تهران اتخاذ کرد. حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن ابوترابی که در جغرافیای سیاسی ایران امروز، از رجال میانه‌رو و مرضی الطرفین به شمار می‌آید، در نقد رفتار انتخاباتی بعضی از هیأت‌های اجرایی، تصمیمات آنها را منطبق با ضوابط "عالمانه، خردمندانه و همسو" با مبانی و اصول مشارکت و رقابت سیاسی ندانست و اعلام کرد که این اقدامات،‌ مورد نقد صاحب نظران دغدغه‌مند و مسئولین ارشد اجرایی قرار گرفته است. او به‌طور ضمنی، دولتمردان را به برنامه‌ریزی صحیح و احساس مسئولیت دعوت کرد تا حضور مردم در انتخابات پیش رو،‌ اقتدارآفرین باشد.

چند روز پیش از این سخنان،‌ فقها و حقوق‌دانان شورای نگهبان به حضور مقام معظم رهبری رسیدند. طبق اخباری که رسانه‌ها از این دیدار مخابره کردند، ایشان نکاتی را درخصوص وظایف قانونی شورای نگهبان بیان و تأکید کردند: «همه وظیفه دارند زمینه برگزاری انتخاباتی پرشور را در اسفند ماه امسال فراهم کنند.»

 احتمالاً برخی از امامان جمعه خصوصاً خطیب جمعه تهران نیز با درک اهمیت مضاعفی که موضوع مشارکت حداکثری در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی دارد به نقد رفتار هیأت‌های اجرایی زبان گشودند. گفتاری که بر زبان حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی‌ به‌عنوان چهره‌ای بانفوذ و مقبول در میان گروه‌های مختلف اجتماعی جاری شد، این روزها نمونه‌های فراوان دیگری هم دارد. بسیاری از اهالی سیاست و اصحاب رسانه و فعالان حزبی در نقد ابهامات کارنامه عمل هیأت‌های اجرایی تحلیل‌ها و ارزیابی‌های متعددی منتشر کردند. در میان این رشته بلند از نقدها بیش از هرچیز سه موضوع برجسته بود.

۱) مطالبه شفافیت در معیارها: چیزی که تقریباً تمام ردصلاحیت شدگان از طیف‌‎های مختلف سیاسی درباب آن زبان به گلایه گشودند عدم شفافیت در دلایل اعلامی هیأت‌های اجرایی برای نتیجه بررسی‌ها بود. بسیاری از ردصلاحیت‌ها با استناد به چیزی که «عدم التزام» به اسلام یا نظام نامیده شده صورت گرفته و این افراد با چنین عنوانی از گردونه رقابت‌ها بیرون گذاشته شده‌اند. به نظر می‌رسد استفاده از تعابیر و عناوینی که از فرط کلیت، می‌تواند بر هر مصداقی اطلاق شود ریشه بروز چنین ماجرایی است. شک نیست که هر قانون و ضابطه‌ای الزاماً درجاتی از کلیت را با خود دارد اما نکته اینجاست که در معیارهای احراز صلاحیت، هرچه بیشتر باید به سمت شفافیت و ابهام‌زدایی پیش رفت به نحوی که دلیل ردصلاحیت یک نامزد،‌ هم برای خودش و هم برای طرفدارانش و هم به طور کلی برای جامعه سیاسی کشور باورپذیر،‌ شفاف و خردپسند باشد.

۲) پرهیز از سخت‌گیری در اطلاق‌ها و انطباق‌ها: افزون بر مفاهیم و عناوین و معیارها، چیزی که اهمیت فراوانی دارد میزان رواداری یا سخت‌گیری در اطلاق آنها بر نامزدهاست. پیداست که در فرآیند اطلاق و انطباق معیارها بر مصادیق، ‌هم می‌توان با عزمی سختگیرانه عمل کرد و هم با موضعی از سر وسعت نظر و تسامح معقول. مرز میان این دو حالت، مرزی باریک اما تعیین کننده است. چنانچه کسی این مرز را برحسب رویکرد مورد نظر خود تعیین کند قطعاً افرادی را که از این دایره خارج می‌بیند به آسان‌ترین وجه ممکن،‌ مصداق فرد «ناملتزم» به معیارهای صلاحیت به شمار می‌آورد اما اگر این تسامح معقول و منطقی را داشته باشد که در سایه نوعی وسعت نظر، "دیگری" را به راحتی جزء «ناملتزمان» نگنجاند طبعاً دایره صاحبان صلاحیت برای حضور در رقابت انتخاباتی وسیع تر خواهد بود.

۳) وداع با سلیقه‌گرایی در حقوق شهروندی: نابخشودنی‌ترین معصیتی که یک نهاد یا مسئول حاکمیتی می‌تواند مرتکب شود سلب حقوق شهروندی افراد بر حسب عارضه سلیقه‌گرایی است. کسی که در موقعیت قضاوت به معنای عام لفظ می‌نشیند، تکلیفی اخلاقی و فریضه‌ای شرعی بر او بار می‌شود تا چیزی را که موظف به ارزیابی شده است برحسب قانون، ‌منطق و اخلاق بررسی کند. چنانچه در این فرآیند، معیارهای فرامتنی از جمله  سلیقه‌گرایی حاکم باشد اولین نتیجه‌ای که رقم خواهد زد تخریب کل چرخه ارزیابی و تضعیف موقعیت نهادهای نظارتی در چشم مردم است.

اکنون باید به سه نکته دیگر توجه داشت که در تقویت مشارکت پرشور انتخاباتی می توانند نقش تعیین کننده داشته باشند:

یکم) نفس اینکه در روزهای پرخبر و دائم در حال تحولی که بر ایران می‌گذرد،‌ عالی ترین مقام نظام، برترین نهاد نظارتی کشور را فرامی‌خوانند تا موضوع مشارکت پرشور را یادآور شوند به خودی خود باید اعلام رسمی سیاست انتخاباتی نظام در اولویت بخشیدن به عنصر مشارکت تلقی شود. به این اعتبار هرچند میهمانان مقام معظم رهبری در آن نشست، ‌اعضای محترم شورای نگهبان بودند اما مخاطب ایشان،‌ تمام دست‌اندرکاران فرآیند انتخابات ‌از جمله وزارت کشور، احزاب،‌ رسانه‌ها، متنفذین و چهره‌های اثرگذار هستند.

دوم) به مصداق "اذن در شئی اذن در لوازم آن است"، نهادهای مجری و ناظر در تحقق فرمان مشارکت پرشور، باید لوازم این درخواست را نیز پیاده کنند. از مهم‌ترین لوازم چنین هدفی، تمهید شرایط برای هرچه رقابتی‌تر شدن فضای انتخاباتی است. چنین فضای رقابتی لازم است هم در سطح انتخاب کنندگان ایجاد شود و هم در سطح انتخاب شوندگان. بنابراین هم باید صداهای "اصلی" جریان‌های متنوع سیاسی در کشور برای اقدام انتخاباتی آزاد گذاشته شود و زمینه حضورشان فراهم آید؛ و هم به فعالین حزبی و هواداران نامزدها مهلتی برای فعالیت پرحجم در چارچوب قانون داده شود.

سوم) هرچند چنین اقداماتی این ظرفیت را دارند که فضای انتخاباتی را پرشورتر کنند اما واقع گرایانه باید قبول کرد که  جلب اعتماد مردم برای حضور پرشور در انتخابات،‌ شاید آنقدر که به نظر می‌رسد آسان نباشد. برخی سلیقه‌گرایی‌های جناحی در ادواری از انتخابات شاید به سادگی از ذهن شهروندان ایرانی زدوده نشود. جلوگیری از ایجاد سوءظن در ذهن مردم نیاز به اقدامات تبیینی متراکم و هنرمندانه دارد تا بدون هیچ ابهامی زمینه برای مشارکت و رقابت حقیقی مهیا شود. بی‌شک این وظیفه خطیر بر دوش رسانه‌ها خصوصاً صداوسیما و نهادهای تبیینی و تبلیغی است. هوشمندی و هنرمندی در نوع این تبیین‌ها شرط اساسی برای تقویت اعتماد عمومی جهت مشارکت فعال در انتخابات آتی است. 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
چمران: اجرایی نشدن مصوبه حریم، به ضرر شهر و نفع زمین خواران است
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ عملیات آواربرداری و جست‌وجوی مفقودان آغاز شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
مزایده عمومی خودروهای سواری کارشناسی شده ایران خودرو از امروز آغاز شد+ جزئیات
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
X
آگهی تبلیغاتی