×
فرهنگی
شناسه خبر : 154943
تاریخ انتشار :

نورنیوز ۱۵ فرمان اخیر رئیس قوه قضاییه را بررسی کرد

قرار جلب برای رفتارهای قضایی نارضایتی تراش

جهت‌گیری فرامین 15گانه رئیس دستگاه قضا نشان می‌دهد که او قصد دارد پس از تحول نسبی در وجه سخت‌افزاری دستگاه قضا، اصلاحات نرم افزاری در این قوه را تقویت کند. تأکید چندباره او بر نظارت بر رفتار ضابطان، نشان می‌دهد که حجم نارضایتی‌های عمومی از نحوه عمل ضابطان، بسیار بالا و نیازمند اصلاح عاجل و آجل است.

نورنیوز: گروه فرهنگ و جامعه: سخنان روز پنجشنبه رئیس قوه قضاییه درباب اصلاح رفتارهای حرفه‌ای مدیران و مقامات قضایی در مواجهه با متهمان و پرونده‌های متخلفان، مهم و کم سابقه ارزیابی شده است. حجت الاسلام محسنی اژه‌ای در نشست اعضای شورای عالی قوه قضائیه با رؤسای کل دادگستری و دادستان‌های مراکز استان‌ها، نکاتی را با صراحت تمام یادآور شد که رسانه‌ها از این نکات با عنوان 15 دستور مهم یاد کردند. 

اصلاح در 15 جبهه

رئیس دستگاه قضا در این جلسه، ۱۵ دستور مهم صادر کرد که عبارتند از: «اجرای دقیقِ دستورالعمل‌های ناظر بر اصل ۲۵ قانون اساسی و ممنوعیت تجسس از افراد مگر به حکم قانون»، «نظارت مستمر مقامات قضائی بر زیرمجموعه خود»، «نظارت مستمر بر کار افرادی نظیر ضابطین، وکلا و کارشناسان که در امور دادرسی معاضدت دارند»، «اعمال نهایت دقت و نظارت بر کار ضابطین به منظور عدم تخطی از موازین قانونی و شرعی در هنگام جلب متهمان»، «پرهیز از صدور قرار بازداشت موقت در موارد غیرضرور»، «حُسن‌خلق با ارباب رجوع»، «رفتار سازنده و هدایتگرانه با خانواده فرد متهم یا مجرم»، «اهتمام به پیگیری اجرای احکام قطعی صادر شده»، «انتظام‌بخشی به ارائه تقاضاهای عفو»، «اهتمام نسبت به متقن بودن دلایل صدور تخفیف‌های فوق‌العاده در مراحل تجدیدنظر و فرجام‌خواهی»، «وهن‌آور نبودن و بازدارنده بودن احکام جایگزین حبس»، «مشورت کردن درخصوص پرونده‌های مهم به ویژه مواردی که دارای جنبه‌های سیاسی و اجتماعی و بین‌المللی هستند»، «اطلاع‌رسانی به مقامات و بخش‌های ذی‌صلاح پیرامون مراحل رسیدگی به پرونده اتباع و افراد دوتابعیتی»، «حراست از بیت‌المال» و «انضباط در امور و توجه به خانواده».

چنانکه پیداست سخنان رئیس دستگاه قضا مشتمل بر مجموعه نسبتا جامعی از تدابیر مدیریتی است که وجه اشتراک آنها مراعات حقوق شهروندی متهمان، حفظ کرامت مراجعان به محاکم، دقت در صدور احکام عادلانه و منصفانه، و بالاخره حساسیت مدیران در نظارت دقیق و مستمر بر عملکرد ضابطان و قضات و وکلاست. لازمه تحقق این رویکردهای اصلاحی در درجه اول ابلاغ کتبی این فرامین به عنوان سند رسمی و سپس فعال کردن نهادهای بازرسی و نظارت یا حتی ایجاد یک ستاد چالاک برای پیگیری این موارد باشد که طبیعتا در این خصوص نیز تمهیداتی در قوه قضاییه پیش بینی شده است. 

قوه قضاییه از پیچیده‌ترین نهادهای حکمرانی است که قوام و پایداری هر ساختار حاکمیتی به صحت عمل، اقتدار و استقلال آن بستگی دارد و از این‌رو اعلام تدابیر ۱۵ گانه را باید نشانه‌ای روشن از عزم مسئولان ارشد قوه قضائیه در مسیر تحول در قضایی کشور به شمار آورد. دستگاه قضایی از سویی به اعتبار وظیفه قانونی  در «نظارت بر حسن اجرای قوانین»، قوه مجریه را زیر نظر دارد؛ از سوی دیگر به حکم صریح قانون اساسی، موظف به «احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‌های مشروع» است و با تمام آحاد مردم ارتباط دارد (اصل 156 قانون اساسی). 

طبیعی است که قوه‌ای با چنین گستره وسیع و اختیارات و وظایف متراکمی، خود در معرض قضاوت‌های فراوان است. جدیت و اقتدارش، تمام قوا و ارکان حاکمیت را به درستکاری و صحت عمل ملزم می‌کند؛ کارآمدی و کفایتش باعث دلگرمی عامه مردم می‌شود، و استقلال و نفوذناپذیری‌اش اطمینان خاطر را در جان تمام کنشگران مدنی و فعالان اجتماعی و سیاسی ایجاد می‌کند. 

نتیجه چنین وضعیتی، گسترش امنیت عمومی، تحکیم اعتماد متقابل مردم و حاکمیت و پایداری انسجام ملی است. به هر میزان هم که این ویژگی‌ها مخدوش شوند یا در معرض تردید عمومی قرار گیرند زوال و اضمحلال یک نظام سیاسی رقم خواهد خورد. 

دور تازه در یک سنت طولانی

قوه قضائیه در ایران، هیچگاه از دغدغه اصلاح و تحول خالی نبوده است. مسئولان ارشد این قوه در تمام ادوار مدیریتی آن، عزم چالاک سازی، سالم سازی، و عادلانه سازی رفتارهای قضایی را داشته‌اند اما نتیجه‌ای که از این عزم جمعی حاصل شده شاید هنوز با انتظارات عمومی انطباق نداشته باشد. چه بسا برنامه‌ها و تدابیر رؤسای قوا وقتی برای تحقق به مدیران میانی و خرد می‌رسد با نوعی فرسایش یا فراموشی یا حتی در پاره‌ای موارد، اهمال و بی اعتنایی مواجه می‌شود. 

درست است که تحولات اصلاحی در نهاد حساسی مثل نهاد قضا باید با نهایت احتیاط و دقت نظر صورت بگیرند؛ درست است که سرعت اصلاحات قضایی معمولا کمتر از سایر نهادهاست و به شکل بطئی و تدریجی محقق می‌شود اما در هر سطح و سرعتی که این اصلاحات صورت بپذیرند باید برای مردم قابل لمس و رؤیت باشد و گرنه در ارزیابی عمومی مردم به عنوان یک شعار و نمایش مدیریتی تلقی می‌شود.

 نظام قضایی ایران اکنون چندی است که دارای یک «سند تحول» است و بر اساس این سند، که در حکم نقشه راه این قوه است حرکت می‌کند. بخشی از این تحول، خصوصا در حوزه خدمات سخت افزاری برای مردم قابل لمس است. ایجاد درگاه‌های اینترنتی برای ثبت و پیگیری دعاوی، از راهکارهای رضایت آفرینی است که سرعت و سهولت فرایندهای قضایی را برای مردم رقم می‌زند و مراجعات دشوار و فرساینده فیزیکی را تاحد زیادی کم می‌کند. چیزی که در کنار این تحولات سخت افزاری باید پیگیری شود تحولات نرم افزاری و اصلاح برخی رویه‌های سلیقه گرایانه در فرایندهای قضایی است. 

نقدسوء رفتارها، از ضابطان تا قضات

جهت‌گیری فرامین 15 گانه  نشان می‌دهد که رئیس دستگاه قضا قصد دارد تحولات رفتاری و نرم افزاری در قوه قضائیه را تقویت کند. هرچند استخوان‌بندی قوه قضاییه را قضات و کارکنانی سلیم النفس و آگاه تشکیل می‌دهد اما ضعف‌ها و نقص‌هایی ولو اندک، اسکلت سالم را با نقص کارآمدی و اثرگذاری مواجه می‌سازد. 

تأکید چندباره قاضی‌القضات  بر نظارت بر رفتار ضابطان، که با ذکر نمونه‌های بسیار دل آزاری از سوء رفتار آنها همراه بود، به خوبی نشان می‌دهد که حجم نارضایتی‌های عمومی از نحوه عمل ضابطان مختلف، قابل توجه و نیازمند اصلاح عاجل و آجل است. 

تجسس‌های بیرون از ضوابط قانونی و اخلاقی و شرعی، از پرتعدادترین شکایات مردم، و از اصلی‌ترین عوامل آسیب‌رسان به حیثیت و اخلاق مداری نهاد قضاست. 

محسنی اژه‌ای بار چندم است که با زبانی آشکار و تند این رویه‌های نارضایت‌ساز را در معرض افکار عمومی نقد می‌کند. علاوه بر این، نابسامانی در قرارهای بازداشت موقت، احکام حبس جایگزین، اطلاع رسانی به خانواده‌های متهمان و مجرمان، مشورت‌ناپذیری برخی از قاضیان، از محورهای دیگری است که رئیس دستگاه قضا در سخنان اخیر خود در قالب فرمان و دستور، اما با رگه‌هایی از گلایه و انتقاد مطرح کرد. 

البته شاید اشاره به برخی موارد دیگر همچون رسیدگی و نظارت بیشتر به وضعیت زندان‌ها و زندانیان و نیز تقویت مراکز پروش وکلا و قضات آگاه و منصف و مستقل، می‌توانست فهرست توصیه‌های او را کامل‌تر هم بکند. 

محسنی اژه‌ای از نیروهای پرسابقه در قوه قضائیه و شاید از آشناترین مدیران به گلوگاه‌های ضعف و آسیب در این نهاد است. او احتمالا با انبوهی از مقاومت‌ها و شاید مخالفت‌های رنگارنگ در مسیر تحول دستگاه قضا روبروست. تعاملی که او در دوران تقریبا دوساله مسئولیتش با سایر قوا و ارکان حاکمیت داشته تعاملی قابل اعتنا بوده است. تعامل با مردم در خلال سفرهای سرزده به استان‌ها و نیز رایزنی با روشنفکران عرصه عمومی و حتی منتقدان سیاسی، فرصت مناسبی برای او فراهم آورده تا بتواند روند اصلاح و ترمیم رویه‌های دادرسی و رفتارهای قضایی را سرعت ببخشد. 

آنچه باقی می‌ماند و اهمیتی حیاتی و تعیین کننده دارد تدارک سازوکاری چالاک‌تر و تضمین شده‌تر برای تحقق دستورالعمل‌های 15 گانه و نیز پایش میزان پیاده شدن آنهاست.    
   
 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
بازار ارز و سکه همچنان در سراشیبی
شروع بازی استقلال1 -پیکان 0 | گل پنالتی رامین رضاییان
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد + خلاصه بازی
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
پایگاه هوایی نواتیم رژیم صهیونیستی هدف موشک فراصوت ارتش یمن قرار گرفت
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس + آمار مصدومین
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
جدال دیدنی غولها در اسپانیا؛ رئال مادرید و بارسلونا در فینال جام حذفی
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
فرجام عاملان قتل فجیع مادر و دختر تایبادی
جزییات تیراندازی خونین در پایتخت با 3 کشته
ابلاغ آئین نامه افزایش ودیعه مسکن در سال 1404 + جدول مبالغ جدید
شبح جنگ میان قدرتهای هسته‌ای در کشمیر؛ تهران در نقش میانجی منطقه‌ای
جزییات و زمان تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد
وضعیت آب و هوا امروز 6 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 6 اردیبهشت + پخش زنده
از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط؛ تقاطع تاریخ و دیپلماسی
پایان دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا/مذاکرات هفته آینده ادامه می یابد
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
X
آگهی تبلیغاتی