×
فرهنگی
شناسه خبر : 154086
تاریخ انتشار :

نورنیوز از تظاهرات بی سابقه‌ مردم جهان در همدلی با مظلومان غزه گزارش‌ می‌دهد؛

زور مردم از زور سیاستمداران بیشتر است

اکنون قدرت مردم از سیاست بزرگ‌تر شده‌‌‌است. این قدرت مدنی اکنون مدتی است که میدان را از آن خود کرده تا با دفاع شجاعانه از مظلومیت فلسطینیان و تقبیح خشونت‌‌های عریان سران تل آویو، دیپلماسی ملاحظه کار را شرمسار کند. خیابان‌‌های جهان، این روزها گواه روشنی‌‌‌اند بر زنده بودن وجدان انسان‌‌هایی که به رغم حاکمان مصلحت پرست و منفعت طلب خود،‌ می‌خواهند بندگان حقیقت و مریدان صلح و آرامش باشند.

نورنیوز- گروه جامعه: تجمعات و تظاهرات فراگیر و پرشماری که این روزها در بسیاری از شهرهای جهان به شکل خودجوش و بدون سازماندهی مرکزی صورت‌‌ می‌گیرد و با صدایی رسا جنایات شرم آور رژیم صهیونیستی علیه مردم بی دفاع غزه را محکوم‌‌ می‌کنند با هیچ چارچوب تحلیلی قابل بررسی نیست مگر اینکه باور کنیم در جهان امروز،‌ وجه تازه ای از قدرت ظهور کرده که وجه اجتماعی قدرت یا قدرت اجتماعی و مدنی است. این چهره از قدرت،‌ البته شاید چیز نوپدید و بی سابقه ای نباشد اما شیوع و گسترش‌‌‌‌اش در این ابعاد، چه بسا جدید است.

 اکنون‌‌ می‌توان در کنار قدرت سیاسی، قدرت نظامی، قدرت فرهنگی، و قدرت اقتصادی از ضلع پنجمی با عنوان "قدرت اجتماعی یا مدنی" هم سخن گفت؛ قدرتی که اگر تعیین کننده تر و مهم تر از قدرت سیاسی نباشد کمتر از آن هم نیست. علاوه بر این،‌ قدرت اجتماعی نشان داده است که التزام بیشتری به موازین اخلاقی دارد و فاقد ملاحظه کاری‌‌ها و مصلحت سنجی‌‌های قدرت سیاسی و اقتصادی است.

قریب به سه هفته است که در خیابان‌‌ها و میدان‌‌های بزرگ‌‌‌‌‌ترین شهرهای دنیا تظاهرات مردمی گسترده ای در محکومیت خشونت‌‌های حکام تل آویو علیه مردم بی دفاع غزه صورت‌‌ می‌گیرد. دامنه‌ این تظاهرات از نیویورک و تورنتو تا برلین و پاریس و لندن و اسلو و رم و بروکسل تداوم دارد. در شرق عالم، از جاکارتا و کوآلالامپور و مانیل و لاهور تا استانبول و امان و قاهره و بغداد و بیروت و تهران، صحنه ابراز همدلی و همدردی مردم با مظلومان فلسطینی شده‌‌‌‌‌‌اند. انگار دوگانه‌ دیپلماسی و میدان، اینجا هم جاری است. خیابان‌‌ها به خلاف خواست سیاستمداران،  به نمایشگاهی از قدرت مدنی و اجتماعی تبدیل شده‌‌‌اند به نحوی که اعجاب را در چشم هر بیننده و امید را در دل هر آزاده ای برمی انگیزاند.

 اکنون عصر، عصر قدرت نمایی مردم است. مردم از سیاست بزرگ تر شده‌‌‌اند و قدرت مهارناپذیر و نظارت ناپذیر اجتماعی، بر قدرت سیاست پیشی گرفته است. این قدرت مدنی اکنون مدتی است که میدان را از آن خود کرده تا با دفاع شجاعانه از مظلومیت فلسطینیان و تقبیح خشونت‌‌های عریان سران تل آویو، دیپلماسی ملاحظه کار را شرمسار کند. خیابان‌‌های جهان، این روزها گواه روشنی‌‌‌اند بر زنده بودن وجدان انسان‌‌هایی که به رغم حاکمان مصلحت پرست و منفعت طلب خود،‌‌ می‌خواهند بندگان حقیقت و مریدان صلح و آرامش باشند.   

  وقایع تلخ و دل آزاری که ظرف تقریبا 20 روز اخیر در غزه رخ داده به خودی خود معیاری است برای سنجش و پایش میزان پایبندی چهار سطح از کنشگران صحنه به موازین اخلاق انسانی و وجدان بشری.

1.دولت‌‌ها

2. نهادها و سازمان‌‌های بین المللی

3. مشاهیر محبوب و متنفذان عامه پسند

4. مردم و توده‌‌های غیرمتشکل انسانی

 

1. دولت‌‌ها

از روزی که بحران اخیر غزه بالا گرفت پای دولت‌‌های مختلف هم کمابیش به آن باز شد. مناقشه‌ اخیر میان حماس و اسرائیل،‌ چیزی در حد اختلافات ارضی و مرزی معمول میان دو همسایه نیست که حل و فصل آن فقط مربوط به طرفین باشد. رخدادی هولناک است که تمام ساکنان سیاره را متوجه خود کرده و هراس از یک جنگ عالمگیر را به جان تمام واحدهای سیاسی جهان انداخته است. براین اساس دور از انتظار نبود که اکثریت مطلق دولت‌‌های جهان به نحوی از انحاء متعرض آن بشوند و موضعی درباره‌‌‌‌اش اتخاذ کنند. مضافا آنکه کشورهایی نظیر آمریکا وقتی این بحران شکل گرفت احتمالا موقعیت را مناسب دیدند تا آن را یک جنگ نیابتی تلقی کنند و دسیسه‌‌های مزمن خود را در این ماجرا پیاده سازند.

 دولت‌‌های موسوم به بلوک غرب یا به تعبیر جدیدتر "کشورهای شمال" در تبعیت کامل یا جزئی از برادر بزرگ تر،‌ کمابیش به همان موضع و مسیری اقبال نشان دادند که نقشه‌‌ها و کالک‌‌هایش در واشنگتن طراحی شده بود. موضع این کشورها حمایت بی چون چرا از تل آویو و نشاندن آن در موقعیت یک قربانی مظلوم بود که برای دفاع مشروع از خود،‌ هم حق دارد و هم دلیل.

بیرون از دایره‌ کشورهای شمال،‌ البته مواضعی پرنوسان از سوی دولت‌‌هایی مثل روسیه،‌ چین، و هند هم اتخاذ شد اما این مواضع نیز از محکومیت‌‌های اخلاقی جنایات اسراییل فراتر نرفت و به اقدامی عملی و عزمی عملیاتی منجر نشد. دولت‌‌های اسلامی نیز در مجموع آنگونه که الزامات دینی و اخلاقی اقتضا‌‌ می‌کند در این معرکه ورود نکردند و حتی در نشست قاهره که وزرای خارجه‌ بیشتر کشورهای سازمان همکاری اسلامی حضور داشتند تنها به یک اظهار نظر شفاهی بسنده کردند و حتی به تنظیم و صدور بیانیه هم توفیق نیافتند.

 

2. نهادها و سازمان‌‌های بین المللی

غیر از دولت‌‌ها که در قبال تراژدی غزه،‌ رویه ای در مجموع ناکافی و نامناسب پیش گرفتند سازمان‌‌ها و نهادهای بین المللی نیز منشأ تحرکات اثربخشی در این منازعه نبودند. شورای امنیت به خاطر رویکردهای حمایت گرانه‌ بلوک غرب از اسراییل نتوانست قطعنامه ای درباره این بحران به تصویب برساند و فقط سازمان ملل بود که قطعنامه ای خالی از ضمانت اجرا صادر کرد که غیر از ارزش اخلاقی و تاثیرگذاری روی افکار عمومی، سود و ثمری نداشت. نهادهایی همچون یونسکو و یونیسف نیز که انتظار‌‌ می‌رفت با غیرت و قدرت بیشتری به فجایع انسانی غزه ورود کنند غیر از یکی دو اظهارنظر مبهم و چندپهلو موضعی نداشتند. سایر سازمان‌‌های جهانی هم انگار در حد رفع تکلیف به ماجرا ورود کردند و موجی مؤثر نیافریدند. اتحادیه‌‌ها و سازمان‌‌هایی مثل جنبش عدم تعهد، سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب، سازمان کنفرانس اسلامی،‌ و .... هم که ماهیتا برای بررسی و رفع مشکلات شایع جهانی تاسیس شده‌‌‌اند نتوانستند میدانداری کنند و امیدی در دل مظلومان غزه بیافرینند.

 

3. مشاهیر و متنفذان 

در بحران‌‌های فراگیر جهانی،‌ معمولا کسانی که به سلبریتی یا مشاهیر محبوب شهرت دارند مداخلات موثری نشان‌‌ می‌دهند. جنس این مشاهیر، بسیار متنوع است و از قهرمانان محبوب ورزشی تا هنرمندان و سینماگران و بازیگران بزرگ و نویسندگان و شاعران و برندگان جوایز نامدار جهانی تداوم دارد. در بحران غزه، البته افرادی از این مجموعه‌‌ها به صحنه آمدند و در تقبیح جنایات اسرائیل موضع گرفتند اما این مواضع هیچ گاه به چیزی فراگیر و گسترده بدل نشد. کافی است که این موضع گیری‌‌های موردی و محدود را مثلا با جنبش موسوم به "می تو" یا جریان مخالفت با حذف حق سقط جنین در آمریکا مقایسه کنید تا تفاوت سطح واکنش را دریابید. هرچند همین مقدار موضع گیری هم که چهره‌‌های مشهور هالیوود بروز دادند حکایت از شهامت اخلاقی دارد اما وظیفه و تکلیف انسانی این مشاهیر بارها و بارها بیشتر از این است. 

4. مردم و توده‌‌های غیرمتشکل انسانی

شجاعانه‌‌‌‌‌ترین موضع در قبال جنایات رژیم اسرائیل را مردمی ابراز کردند که در قلب دنیای متجدد، علیه جریان رایج سیاست جهانی طغیان کردند و خیابان‌‌ها را به تابلویی از همدردی انسانی با مظلوم و برائت از خشونت بی رحمانه‌ قوم گرایانه تبدیل کردند. وقتی انبوه معترضان نیویورکی و لندنی و پاریسی و برلینی، خیابان‌‌های جهان سکولار و لیبرال را با فریادهای همدلی با غزه و تنفر از خشونت به لرزه درآوردند درواقع لحظه‌ غلبه‌ قدرت مدنی و اجتماعی بر قدرت سیاست و اقتصاد بود. تصاویر شوق انگیزی که از تظاهرات شهروندان شهرهای بزرگ جهان در حمایت از فلسطین مخابره‌‌ می‌شد در اصل مارش پیروزی مردم بر سیاستمداران بود و ثابت‌‌ می‌کرد زور مردم از زور حاکمان بیشتر است حتی اگر این حاکمان، به رسانه و سرمایه و سلاح هم مجهز باشند. تظاهرات مردمی در شهرهای جهان که همگی بدون مدیریت و حتی مساعدت دولت‌‌ها و قدرت سیاسی بود لحظه ای ناب و خطیر در ستایش کرامت انسانی به شمار‌‌ می‌آید و رستاخیزی از نوع دوستی و خشونت پرهیزی انسان‌‌هایی است که بیشتر از سیاستمداران، جهان و ابناء بشر را دوست دارند و بیشتر از آنها برای سیاره نگرانی دارند.

عصر ما دوران تجزیه‌ قدرت و ظهور شکل‌‌های تازه ای از قدرت است. اگر جولانگاه قدرت سیاسی و اقتصادی، میزهای مذاکره و دادوستدهای مصلحت گرایانه است، تجلیگاه قدرت مدنی و اجتماعی، خیابان‌‌های سخاوتمند و مردم حقیقت طلب و خشونت پرهیز است.


نورنیوز
اخبار مرتبط
زور مردم از زور سیاستمداران بیشتر است
چهارشنبه 1402/08/10 ساعت 20:23
نور ویدئو؛
زور مردم از زور سیاستمداران بیشتر است
اکنون قدرت مردم از سیاست بزرگ‌تر شده‌‌‌است. این قدرت مدنی اکنون مدتی است که میدان را از آن خود کرده تا با دفاع شجاعانه از مظلومیت فلسطینیان و تقبیح خشونت‌‌های عریان سران تل آویو، دیپلماسی ملاحظه کار را شرمسار کند. خیابان‌‌های جهان، این روزها گواه روشنی‌‌‌اند بر زنده بودن وجدان انسان‌‌هایی که به رغم حاکمان مصلحت پرست و منفعت طلب خود،‌ می‌خواهند بندگان حقیقت و مریدان صلح و آرامش باشند.
گزارش تصویری | پرچم فلسطین در دست مردم کشورهای جهان
شنبه 1402/08/06 ساعت 22:23
گزارش تصویری | پرچم فلسطین در دست مردم کشورهای جهان
نورنیوز ـ گروه عکس: مردم جهان به نشانه حمایت از مردم غزه به خیابان‌ها آمدند و پرچم کشور فلسطین را به اهتزاز درآوردند.
نتانیاهو با ورود زمینی به غزه مرتکب قمار بزرگ شد؛ مواجهه با صهیونیست‌ها از کرانه باختری و غزه تا مقاومت یمن
شنبه 1402/08/06 ساعت 01:16
بیست و دومین روز طوفان الاقصی
نتانیاهو با ورود زمینی به غزه مرتکب قمار بزرگ شد؛ مواجهه با صهیونیست‌ها از کرانه باختری و غزه تا مقاومت یمن
در حالی که ساعاتی پیش قطعنامه ضداسرائیلی در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید، این رژیم از آسمان و زمین حملات سنگینی علیه مردم بیگناه غزه آغاز کرده‌اند و گزارش‌ها از درگیری شدید نیروهای مقاومت با اشغالگران حکایت دارد.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
X
آگهی تبلیغاتی