×
فرهنگی
شناسه خبر : 153533
تاریخ انتشار :

چرا مردم از بازی کردن خسته نمی‌شوند؟

سال 2008 مقاله پر سروصدایی در «آتلانتیک» با عنوان «مُدی به نام بازی» منتشر شد که ادعا می‌کرد مردم هر روز بیشتر به بازی‌ها می‌پیوندند و می‌خواهند در جهانِ جعلیِ بازی، از بقیه آدم‌های کره زمین پیشی بگیرند و برنده شوند. در این یادداشت به جواب این سوال می‌رسیم که چرا مردم از بازی‌کردن خسته نمی‌شوند؟

رادیونور: لحظه خودکشی «نیکلاس ون اورتون» نفسگیرترین سکانسِ فیلم «بازی» بود؛ فیلمی که در آن «نیکلاس» با بازی «مایکل داگلاس»، بعد از تیراندازی و کشتن ناخواسته تنها برادرش، خود را از بالای یک برجِ بلند به پایین پرتاب می‌­کند.

اوجِ فیلم، سقوطِ آزادِ مردی ۴۸ ساله است که در کودکی شاهد خودکشیِ پدر ۴۸ساله‌­اش بوده که درست روز تولدش با پرتاب ­کردن خود به پایین، به زندگی خود خاتمه داد، اما لحظه­‌ای که نیکلاس قرار است از ارتفاع یک آسمانخراش به زمین بخورد و متلاشی شود، درست روی نقطه­‌ای فرود می‌­آید که یک تشکچه بادی بزرگ و مشکی­رنگ گسترانده شده و منتظرِ فرودِ اوست! در یک سناریوی هالیوودی، معجزه جایی ندارد؛ پس ماجرا چیست؟

اسم فیلم یعنی «بازی» قبل از شروع داستان، همه ­چیز را لو می‌­دهد. ابتدای فیلم هم به صراحت گفته می‌­شود که طرحِ بازی بسیار ساده است و قرار است دیدگاه نیکلاس را به زندگی تغییر دهد. اما چطور یک «سرگرمی» به‌گونه‌­ای پیش رفت که هم مخاطب و هم بازیگرِ آن تا ثانیه‌­های آخر متوجه نشدند چه چیز واقعی و چه چیز جعلی است؟ کسی تا پایان فیلم نمی داند با یک کلاهبرداری مافیایی روبه­‌روست یا یک بازی مهندسی شده، اما وحشتناک. اصلاً بازیِ اصلی چه بود؟

برای یافتن پاسخ باید به ابتدای فیلم بازگردیم؛ زمانی که درِ دفترِ «نیکلاس ون اروتون» در روز تولدش به رویِ ما باز می‌­شود و ما یک مرد جذاب و جاافتاده، در یک کت‌­وشلوار گران ­قیمت، اما خاکستری و تیره می­‌بینیم.

نیکلاس، یک بانکدار متمول است که زندگی­اش با انبوهی از وسایل مدرن و روابط سرد احاطه شده است. همسرش او را ترک کرده، هیچ دوستی ندارد و اطرافش را تعدادی کارمند و خدمتکار گرفته­‌اند. نیک، به پیام­‌های تولد جواب نمی‌­دهد و هر دعوتی را رد می‌­کند.

او موسسه‌­ای را اداره می‌­کند که پدرش اداره می­‌کرد و در عمارتی زندگی می‌­کند که پدرش در آن زندگی می­‌کرد و در ۴۸ سالگی از بالای همانجا خودش را به سمت مرگ پرت کرد؛ آن هم در روز تولد پسرش.

نیکلاس همان‌قدر که داراییِ خانوادگی­اش را اجتناب­ناپذیر می­‌داند، پایانِ پدر، یعنی خودکشی را مدام در کابوس­‌های شبانه و روزانه‌اش می­‌بیند. او روز تولد ۴۸ سالگی‌­اش در همان نقطه‌­ای قرار دارد که پدرش قرار داشت؛ مردی که همه ­چیز دارد، اما انگار این ثروت، او را احاطه و نفرین کرده و همواره در یک قلعه عاطفی زندانی است. برای همین روز تولد به ­جای شکوه یک جشن، اندوه یک غم به نمایش درمی‌­آید.

ناگهان «کنراد»، برادرِ کوچکتر و فرزند ناخلف خانواده از آسمان نازل می‌­شود و برادرش را به یک «بازی» دعوت می‌­کند. او شرایط را به گونه‌­ای می­‌چیند که نیکلاس این هدیه عجیبِ تولد را بپذیرد. نیکلاس اغوا می­‌شود و حالا وقتش رسیده تا فرش را از زیر پای او بکشند.

فروپاشی آغاز می‌­شود؛ خودنویسش، روی پیراهنِ گران­ قیمتش جوهر پس می­‌دهد؛ کیفی که حاوی اسناد مهم بود در یک ملاقات رسمی باز نمی‌­شود؛ در رستوران روی او نوشیدنی می‌­ریزند؛ در آسانسور گیر می‌­کند و برای فرار از آنچه نمی‌­داند چیست، در یک سطل زباله فرود می‌­آید.

نیکلاس که روی زندگی­‌اش یک کنترل وسواسی دارد، ابتدا سعی می‌­کند بازی را کنترل کند. او از همان ابتدا می‌­خواهد به‌­جای لذت­ بردن از بازی، بازی را ببرد و تصمیم می­‌گیرد با بازی، بازی کند. برای همین زمانی که یک دلقک چوبی جلوی خانه‌­اش پیدا می‌­کند، مانند کودکی رفتار می‌­کند که در شهربازی سوار ترن هوایی شده است، اما کم­‌کم می­‌بیند به جای ترن هوایی، سوار قطاری شده است که دیوانه‌­وار حرکت می­‌کند و کسی نمی­‌تواند آن را متوقف کند.

مرزهای بازی یا قواعد آن تعریف نشده و معلوم نیست چه زمانی به پایان می‌­رسد؟ روندی که ابتدا شوخی به نظر می­‌رسید، اواسط فیلم مانند یک مداخله روان ­درمان­گرانه پیش می‌­رود، ولی رفته‌­رفته به یک کلاهبرداری پیچیده برای دستبرد به ثروت خانوادگی او تبدیل می‌­شود و این سوال پیش می­‌آید که اصلاً قرار است این بازی تمام شود یا قرار است نیکلاس در برزخ ابدی حبس شود؟

بانکدار ثروتمند، در خلال بازی بارها و بارها از منطقه امن خود خارج شده و وارد دنیای واقعی می­‌شود؛ دنیای آدم­‌های فقیر، ضعیف و کثیف از فرودست­‌ترین طبقات جامعه؛ درست شبیه شخصیت «اسکروچ» در داستان «سرود کریسمس».

در ادامه بازی، نیکلاس درمی‌­یابد مانند اسکروچ هیچ نقطه شاد و رابطه سالمی در زندگی به­‌ظاهر بی‌­عیب‌­ونقص خود ندارد. رستگاری اسکروچ از دل ملاقات با روح شریکش و سفر به گذشته، حال و آینده رخ می‌­دهد و سفر نیکلاس، در دلِ یک بازی تعریف شده است. اما چرا نیکلاس با همه مردم­‌گریزی­‌اش دعوت به این چالش را قبول کرد؟

مدی به نام بازی

سال ۲۰۰۸ مقاله­ پر سروصدایی در «آتلانتیک» با عنوان «مُدی به نام بازی» منتشر شد که ادعا می‌­کرد مردم هر روز بیشتر به بازی‌­ها می‌­پیوندند و می‌­خواهند در جهانِ جعلیِ بازی، از بقیه آدم‌­های کره زمین پیشی بگیرند و برنده شوند.

در مقدمه این نوشته آمده است که همه دنیا در حال بازی هستند؛ چه بدانند، چه ندانند. همچنین ادعا شده بازی‌ها برای باختن و شکست­ دادن بازیگران ساخته شدند و همین، رازِ ادامه بازی است. یک بازی چند ثانیه بعد از شکست یا به اصطلاح «گیم­‌اووِر شدن» فرصت شروع مجدد می­‌دهد و یک بازی بعد از نیم ­ساعت. همه دوست دارند قبل از اینکه بمیرند، یکبار بازی را ببرند و این راز جذابیت بازی‌های مدرنی است که ۱۸۳ سال پیش، از جهان کودکان وارد دنیای بزرگسالان شد.

سه سال قبل از اینکه «چارلز دیکنز» رمان‌­نویس انگیسی عصر ویکتوریا، داستان «سرود کریسمس» را بنویسد و اسکروچ خلق شود، «لئو تولستوی» نویسنده بزرگ روسی یک بازی اختراع کرد.

تولستوی به برادرش گفت به هرچیزی فکر کند؛ غیر از یک خرس سفید قطبی. نتیجه بازی مشخص بود؛ اولین تصویری که به ذهن می‌­رسید یک خرس قطبی سفید بود. تولستوی و برادرش بارها این بازی را انجام دادند؛ آنها ساعت‌ها یک گوشه می‌­ایستادند و سعی می­‌کردند به آن خرس سفید لعنتی فکر نکنند. آنها این بازی را به جمع­ه‌ای بزرگ­تری بردند که همه‌­شان هم می­‌باختند. بازی تولستوی‌­ها درنهایت با عنوان «اصل خرس سفید» وارد کتاب‌­های روانشناسی شد و نشان ­داد چرا برای سرکوب کردن یک فکر یا احساس، شکست می­‌خورد.

شطرنج؛ تاریخ مینیاتوری قرون وسطی

با این همه بسیاری معتقدند اگر ردپای بازی‌­های مهارتی امروزی را دنبال کنیم، سرنخ آن به پیش از رنسانس باز می‌­گردد؛ به صفحه مربعی و صلیبی شکل شطرنج که مهره‌­ها و نوع حرکت‌­شان، یک تاریخ مینیاتوری از قرون وسطی است؛ کما اینکه «سرباز» یا «پیاده»، نماد رعیت یا کارگری است که چیزی جزء داراییِ اربابان‌­شان نبودند و عمدتاً قربانی می‌­شدند تا از صاحبان خود صیانت کنند. مهره «قلعه» که در دو سوی صفحه قرار دارد، با عمارت­‌های اربابی آن دوران که در دو طرف به قلعه ختم می‌­شد، تطابق نعل به نعل دارند.

«اسب» همان سربازان حرفه‌­ای و شوالیه‌­هایی هستند که اگرچه از پیاده­‌ها مهم­‌ترند، اما آنها هم محافظ مهره‌­های درجه یک شطرنج  به حساب می­‌آیند. «فیل» نیز نشانی از اسقف و نماینده کلیسای قدرتمند و ثروتمند است که در قرون وسطی نقش، جایگاه و قدرت والایی داشت. وزیر یا «ملکه» تنها نماینده زنان در بازی است که اتفاقاً قدرتمندترین مهره بازی است. در قرون وسطی، اگرچه پادشاه می‌­توانست همسر خود را کنار بگذارد و حتی با تأیید کلیسا زندانی­‌اش کند، اما اغلب قدرت بیشتری از شاه داشت. شاه، بلندترین مهره روی تخته است که به­‌خوبی از آن دفاع می‌­شود و اگر از آن دفاع نکنید، می‌­بازید!

بازیِ خودکشی

بازی در هیچ دوره تاریخی بازی نبود. شطرنج، بازیِ جنگ بود، اما بازی نیکلاس در فیلم « The Game­» بازیِ خودکشی بود. نیکلاس که همان اسکروچِ مدرن است، از بدبینی و تنهایی رنج می‌­برد؛ بدون اینکه بداند در رنج است. نیکلاس و اسکروچ هیچ کس را در زندگی خود ندارند. آنها همه را از خود دور کرده‌­اند و هیچ تلاشی برای بازگرداندن‌­شان نمی­‌کنند. به همین دلیل است که «کنراد» وارد می‌­شود و در تمام طول فیلم، اوست که بازی می‌­کند.

 او مانند شبحی که شب کریسمس سراغ اسکروچ رفت، نیکلاس را وارد دنیایی می‌­کند که همواره از آن فرار کرده است. نیکلاس پول‌هایش، ظاهر شیک‌­وپیکش و اعتبار شغلی­‌اش را از دست می‌­دهد و در یک قبر مخروبه در مکزیک رها می‌­شود. همانند اسکروچ که شب کریسمس قبر خود را دید و در پرتگاه اتفاق افتاد! نیکلاس نیز وقتی فکر می‌­کند برادرش را به قتل رسانده، خود را از بالای برج به پایین پرتاب می‌­کند؛ اما درست در جایی فرود می‌­آید که برادرش زنده و سرحال منتظرِ اوست تا رستگاری مرد ثروتمند را جشن بگیرند. بازیِ گران­‌قیمت نیکلاس بالاخره تمام می‌­شود و مخاطب برای لحظه­‌ای در می­‌یابد که بازی علاوه بر سرگرمی، کارکرد هم دارد! در یادداشت بعدی از این کارکردها بیشتر خواهیم گفت.

مخاطبان می‌توانند پادکست این یادداشت را در «رادیونور» با عنوان «معمای نیکلاس» بشنوند.

لینک دانلود فایل پادکست در تلگرام


نورنیوز
اخبار مرتبط
تأثیر بازی‌های آنلاین و مرگبار در خودکشی کودکان و نوجوانان
شنبه 1402/08/06 ساعت 17:13
نورنیوز بررسی کرد؛
تأثیر بازی‌های آنلاین و مرگبار در خودکشی کودکان و نوجوانان
سال گذشته دوهزار و 31 نوجوان زیر 18 سال در اروپا اقدام به خودکشی کردند. آمار تکان‌دهنده‌ای که نشان می‌داد خودکشی کودکان در دو سال اخیر، 10 برابر بیشتر از گذشته است. تحقیقات به بازی‌های مرگباری رسید که 8 سال پیش با چالش «نهنگ آبی» شروع شد. سوال اینجاست چرا بازیکنان در میانه بازی، این چالش پرخطر و آسیب‌زا را ترک نمی‌کنند؟
معمای نیکلاس
جمعه 1402/07/28 ساعت 18:19
«رادیونور» تأثیر بازی‌ها و نقش‌پذیری را روی ذهن و زندگی افراد بررسی می‌کند؛
معمای نیکلاس
سال 2008 مقاله پر سروصدایی در «آتلانتیک» با عنوان «مُدی به نام بازی» منتشر شد که ادعا می‌کرد مردم هر روز بیشتر به بازی‌ها می‌پیوندند و می‌خواهند در جهانِ جعلیِ بازی، از بقیه آدم‌های کره‌زمین پیشی بگیرند و برنده شوند.
لوسیفرها چه زمانی می‌میرند؟
شنبه 1402/07/22 ساعت 17:17
«نورنیوز» تاثیر بازی‌ها روی ذهن و زندگی افراد را بررسی می‌کند
لوسیفرها چه زمانی می‌میرند؟
«لوسیفر» همان «زُهره» یا «ستارۀ صبح» است که در متون دینی مسیحی، معادل «ابلیس» در متون دینی اسلامی است؛ نام شیطان پیش از رانده‌شدن از ملکوت؛ در این «یادداشت» به این سوال پاسخ می‌دهیم که لوسیفرهای زمینی چه زمانی و چگونه تغییر می‌کنند؟
معمای لوسیفر
جمعه 1402/07/21 ساعت 19:51
رادیو نور؛
معمای لوسیفر
بازی‌ها به ویژه بازی‌های مکان‌محور و شبیه‌سازی‌شده که در آن هر بازیکن بر اساس سناریوی بازی یک نقش متفاوت از تجربه زیسته خود می‌پذیرد، چه تاثیر پیدا و پنهانی روی ذهن و رفتار افراد دارد؟
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان از مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ آمار فوتی‌های حادثه افزایش یافت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت+اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
تهدید نتانیاهو به نابودی توان هسته‌ای ایران؛ استقلال یا هماهنگی با آمریکا؟
پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟
واکاوی حادثه بندر از منظر سیاسی
احتمالات یک فاجعه
X
آگهی تبلیغاتی