×
اقتصادی
شناسه خبر : 152364
تاریخ انتشار :

رئیس سازمان فضایی ایران خبر داد؛

آغاز فرآیند ساخت پرتابگر ماهواره سریر

رئیس سازمان فضایی ایران از آغاز فرآیند ساخت پرتابگر ماهواره «سریر» برای رسیدن به مدار 36 هزار کیلومتری خبر داد و گفت: در ماه‌های آتی پرتاب‌های متعددی خواهیم داشت تا اشکالات فنی و توسعه‌ای آن رفع خواهد شد.

نورنیوز - گروه اقتصاد: «حسن سالاریه» در نشست خبری امروز که به مناسبت هفته جهانی فضا در محل سازمان فضایی ایران برگزار شد، با بیان این که برنامه‌های سازمان فضایی ایران در سال‌های اخیر منطبق با برنامه ۱۰ سال کشور بوده است، افزود: در حوزه بالادست یعنی طراحی و ساخت ماهواره، طراحی و ساخت ماهواره سنجشی پارس ۲ و ۳ با مجموعه‌ پژوهشگاه فضایی و «صاایران» آغاز شده است.

به گفته سالاریه ساخت «پارس ۲» آغاز شده و طراحی مفهومی «پارس ۳» تمام شده است. او افزود: توانمندی کشور در طراحی و ساخت ماهواره‌های میکرو از سال‌های گذشته کسب شده است و به دقت‌های بالاتر خواهیم رسید.

سالاریه از آغاز طراحی و ساخت «ماهواره سنجشی در کلاس راداری» خبر داد و یادآور شد: کشور در حوزه ماهواره‌های سار توانمندی‌هایی دارد و ماهواره سار یک نوع ماهواره راداری است که کار طراحی و ساخت آن آغاز شده است. با اجرای این طرح کشور صاحب ماهواره‌های سنجشی از جنس راداری خواهد شد.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره‌های سنجشی مثل «پارس ۱» و «طلوع ۳» بر مبنای اپتیکی است که شرایط ابرناکی هوا و گرد و غبار بر عملکرد آن اثرگذار است، ولی ماهواره‌های راداری در شرایط ابری بودن هوا قادر به جمع‌آوری داده‌ها هستند.

توسعه پرتابگرها

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در زمینه پرتابگرها نخستین گام ما برای رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتر شروع شده و ماهواره‌بر سریر در وزارت دفاع قرارداد ساخت و آزمون آن منعقد شده و فرایند ساخت آن آغاز شده است.

او تثبیت مدار لئو برای ماهواره‌های سنجشی را بسیار مهم دانست و گفت: اتفاقات خوبی در این حوزه رخ داده و در ماه‌های آتی پرتاب‌های متعددی خواهیم داشت و اشکالات فنی و توسعه‌ای آن رفع خواهد شد.

سالاریه با بیان اینکه در ۶ ماهه دوم سال بسیار پررونق در حوزه فضایی خواهیم بود، ادامه داد: در پرتابگر قاصد به تثبیت قابل قبولی رسیده‌ایم و نیاز داریم برای ماهواره‌های سنگین‌تر بتوانیم پرتابگرهای کلاس سیمرغ و قائم و ذوالجناح را نیز تثبیت کنیم.

حضور خصوصی‌ها در فضا

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در قراردادهای بخش خصوصی، یکی از رویکردهای بسیار جدی آن فعال‌سازی زیست بوم فضایی کشور در بخش خصوصی است؛ با گستره‌ای که در صنعت فضایی وجود دارد بدون فعال‌سازی زیست بوم فضایی خصوصی ادامه مسیر میسر نخواهد بود.

سالاریه اضافه کرد: در این راستا دو قرارداد خوب منعقد شده است. قرارداد خرید تضمینی تصاویر ماهواره‌ای ماهواره کوثر یکی از این قراردادها است‌ و سازمان فضایی برای توسعه زیست‌بوم تضمین خرید تصاویر ماهواره‌ای را داده است.

او گفت: مناقصاتی در حال طراحی است که از طریق بخش خصوصی، مجمومه‌ای از ماهواره‌های‌ سنجشی را داشته باشیم که ماهواره «نور ۳» و ماهواره «کوثر» از جمله آنهاست.

سالاریه گفت: در سال گذشته اعلام شد منظومه ارتباطی باریک باند با هدف اینترنت اشیاء دردستور کار قرار گرفته که کار طراحی مأموریت آن انجام شد، مناقصه آن برگزار شد و در شهریورماه قرارداد آن امضاء و ابلاغ شد و کار ساخت آن آغاز شده و امیدواریم یک منظومه ارتباطی را داشته باشیم که از باریک باند آغاز کردیم؛ این منظومه در ماه‌های آتی تکمیل خواهد شد و اسم پروژه‌ به نام «شهید سلیمانی» مزین شده است.

رئیس سازمان فضایی ایران تأکید کرد: عملیات عمرانی زیرساخت‌های پایگاه بین‌المللی فضایی برای اجرای پرتاب‌های فضایی آغاز شده است. این پایگاه قابلیت پرتاب در شیب‌های مختلف مداری را دارد که فاز نخست آن از سال گذشته آغاز شده و اکنون نیز عملیات عمرانی فاز دوم آن آغاز شده است. پیش‌بینی این است که از اواسط سال آینده قابلیت ارائه خدمات داشته باشیم.‌ برای منظومه‌های ماهواره‌ای‌ نیاز به رسیدن به مدار خورشید آهنگ را داریم که از چابهار این امر امکان‌پذیر خواهد بود.

او گفت: ایجاد آزمایشگاه کلاس ۵۰۰ کیلوگرم تا یک تن را در دستور کار داریم. طراحی فضای آزمایشگاهی آن آغاز  شده است و امیدواریم در سال آینده فضای این آزمایشگاه به اتمام برسد. 

سالاریه ادامه داد: موضوع بعدی تکمیل زنجیره مراکز کنترل و هدایت ماهواره است که دو مرکز مهم در چناران و سلماس است که قرارداد طراحی آن منعقد شده و کار احداث آغاز شده و انشاءالله در سال آینده بهره‌برداری از این دو ایستگاه را خواهیم داشت. 

کپسول زیستی

رئیس سازمان فضایی ایران، گفت: زیست فضا موضوع بعدی است که در دستور کار ما قرار دارد. پرتاب کپسول‌های زیستی دچار توقف شده بود که در دولت سیزدهم با پیگیری‌های انجام شده، نخستین پرتاب کپسول زیستی در ایام پیش رو در سال ۱۴۰۲ را خواهیم داشت.

او تأکید کرد: در حوزه زیست فضا مسیر ادامه دارد و قرارداد توسعه کپسول زیستی را داریم. 

میکرو و مینی ماهواره

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به توانمندی کشور در ساخت ماهواره‌های سنجشی میکرو و مینی ماهواره، گفت: این ماهواره‌ها در کلاس ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم هستند که دانش فنی ساخت آنها در سال‌های قبل کسب شده است و توسعه این ماهواره‌ها با دقت‌های بالاتر در دستور کار قرار دارد. منظومه ماهواره‌های مینی و میکرو می‌توانند نیازهای سنجشی کشور را مرتفع کند.

او با اشاره به پرتابگرها خاطر نشان کرد: در پرتابگرهای فوق سبک مانند پرتابگر کلاس قاصد به تثبیت قابل قبولی رسیده‌ایم و به تدریج ماهواره‌های بیشتری در کلاس میکرو و ریزماهواره‌ها از طریق این پرتابگرها در مدار قرار می گیرند.

سالاریه افزود: نیاز داریم برای پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر، بتوانیم پرتابگرهای کلاس سیمرغ، ذوالجناح و قائم را توسعه دهیم و مراحل تثبیت آنها را داشته باشیم.

منظومه ماهواره‌ای اینترنت اشیاء

رئیس سازمان فضایی ایران ادامه داد: منظومه ماهواره‌ای ارتباطی حوزه باند باریک با هدف توسعه اینترنت اشیاء از دیگر برنامه‌های ما است که طراحی آن در سازمان انجام  و مراحل مناقصه آن برای حضور بخش خصوصی شروع شده است.

او با تأکید بر اینکه این منظومه در چند ماه آینده تکمیل می‌شود، گفت: همچنین تکمیل زنجیره مراکز کنترل و هدایت ماهواره نیز در دستور کار است.

سالاریه گفت: دو مرکز مهم در شمال شرق و شمال غربی (چناران و سلماس) با توقفی مواجه بود که چالش‌های آنها رفع شده است و طراحی و ساخت آن‌ها به اتمام رسیده و کار احداث این دو مرکز کنترل و هدایت ماهواره شروع شده است.

رئیس سازمان فضایی ایران ابراز امیدواری کرد که در سال آینده بهره‌برداری این مراکز آغاز شود.

پروژه تحقیقات فضایی

رئیس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: پروژه‌ای که با ظرفیت بخش خصوصی شروع کردیم، طراحی و ساخت ماهواره‌های تحقیقاتی تحت عنوان ماهواره‌های پژوهش است.

او گفت: کار مناقصه ماهواره «پژوهش ۱» در حال انجام است. هدف این پروژه توسعه فناوری‌های ناوبری فضایی است. شرکت‌های زیادی در این حوزه فعال هستند و مناقصه اجرای این طرح در روزهای آینده به پایان می‌رسد.

سالاریه یادآور شد: تمرکز در پروژه‌های ماهواره‌های پژوهش ۱، ۲ و غیره بر تحقیق و توسعه است و علاقه‌مند هستیم بخش خصوصی در این حوزه وارد شوند و سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی از آن حمایت خواهند کرد.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در این مسیر به زودی برگزاری رویدادهای رقابتی مسئله محور حوزه فضایی را خواهیم داشت. این رویدادها با همکاری دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها برگزار می‌شود.


ایسنا
اخبار مرتبط
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/تسلیت وزیرامور خارجه لهستان
نحوه تفکیک یارانه فرزندان بالای 18 سال و زنان بی سرپرست/بدسرپرست اعلام شد
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در سوله صنعتی میمه؛ یک کشته و دو مجروح
فروش ویژه خودروهای ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی، دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
X
آگهی تبلیغاتی