×
اقتصادی
شناسه خبر : 151683
تاریخ انتشار :

دیکته‏‏‌ای که از آغاز غلط بود

یکی از کالاهایی که در صدر لیست برخورداری از ارز 4200 تومانی قرار داشت، «شکر» بود تا از این طریق نوسانات قیمت آن روی سفره مردم تأثیر منفی نگذارد. اما چند‌نرخی شدن ارز، نه‌تنها موجب تثبیت قیمت این کالا نشد، بلکه به گواه بازار و سفره مردم، شکر، بیش از کالاهایی که مشمول دریافت یارانه نبودند، افزایش قیمت داشت.

سایر رسانه‌ها: خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده از «برجام» به منزله بازگشت تحریم‌‌‌هایی بود که بخشی از آن با امضای این موافقت‌نامه برطرف شده بود. این تحریم‌ها بیش از هر چیز سفره مردم را نشانه گرفته بود. از یک‌‌‌طرف فروش نفت روزهای پرچالشی را در پیش داشت و از طرف دیگر نگرانی ناشی از بازگشت مجدد تحریم‌‌‌ها، تقاضاهای کاذب ارزی را در روندی فزاینده قرار داده بود.

مجموعه این عوامل سبب شد دولت وقت برای کاهش اثرات منفی نگرانی‌ها، سیاست چندنرخی کردن ارز را روی میز گذاشته و اجرایی کند. به این ترتیب بود که تصمیم گرفته شد، برخی از کالاهای اساسی و نهاده‌‌‌ها با ارز ترجیحی یا همان ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین و برخی دیگر در فرآیندی موسوم به نیمایی وارد کشور شود.

یکی از کالاهایی که در صدر لیست برخورداری از ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار داشت، «شکر» بود تا از این طریق نوسانات قیمت آن روی سفره مردم تأثیر منفی نگذارد. اما چند‌نرخی شدن ارز، نه‌تنها موجب تثبیت قیمت این کالا نشد، بلکه به گواه بازار و سفره مردم، شکر، بیش از کالاهایی که مشمول دریافت یارانه نبودند، افزایش قیمت داشت.

آمارهای رسمی نشان می‌دهد سال گذشته در کشور ۷/ ۱ میلیون تن شکر و ۸۰۰‌هزار تن سایر شیرین‌کننده‌‌‌ها تولید شده است. با توجه به ۲ میلیون و ۳۰۰‌هزار تن شکر مورد نیاز کشور در هر سال، به نظر می‌رسید حجم تولید شکر و سایر شیرین‌‌‌کننده‌‌‌ها برای مصرف خانوارها و صنف و صنعت کفایت کند. با این حال سال گذشته قریب یک میلیون تن شکر نیز با ارز ترجیحی وارد کشور شده است.

این در حالی است که شکر به عنوان کالای اساسی با تعرفه یک ‌درصد وارد می‌شود و مالیات ارزش افزوده آن نیز از سال گذشته از ۹‌درصد به یک‌درصد کاهش پیدا کرد. انتظار دولت این بود که مساعدت یارانه‌‌‌ای در کنار معافیت مالیاتی، قیمت شکر و کالاهای وابسته به آن را مهار کند. اما در عمل نه‌تنها این دسته کالاها با چند‌‌‌بارافزایش قیمت مصرف‌کنندگان را شوکه کردند، بلکه با توجه به اختلاف ۳۰۰دلاری هر تن شکر سوبسیدی در داخل کشور و کشورهای همسایه، بخشی از این شکر یارانه‌‌‌ای به‌‌‌صورت فله‌‌‌ای و قاچاقی از کشور خارج و بخشی دیگر در قوطی‌‌‌های نوشابه، پاکت‌‌‌های آبمیوه، کیک و شکلات ریخته شد و به اسم «صادرات» از کانال‌‌‌های رسمی از کشور خارج شد.

مجموعه این اتفاقات، این سوال را پیش آورد که چرا تخصیص ارز ترجیحی بر قیمت نهایی این کالا و کالاهای وابسته به آن تاثیر‌گذار نبود و رشد فزاینده قیمت‌ها در این گروه‌‌‌های کالایی همچنان ادامه دارد؟

اقتصاددانان برای این سوال، پاسخ روشنی دارند و اتفاقا بر همین اساس بود که از همان ابتدا هشدار دادند سیاست چندنرخی کردن ارز، به مدیریت مصرف و قیمت منجر نخواهد شد.

آنها با اشاره به ادوار مشابه گذشته یادآور شدند در سیستم چند‌نرخی ارز نه‌تنها سوداگری‌‌‌ها با هدف کسب سود از اختلاف نرخ‌های مختلف افزایش می‌‌‌یابد، بلکه خود، موجب تشدید رشد نرخ ارز می‌شود و در چنین بازاری، بسته به اینکه نهاده‌‌‌های وارداتی یا کالا با چه نرخی وارد می‌شود، قیمت‌های متفاوتی خواهد داشت و تعادل تخصیص ارز و مدیریت قیمت‌ها را به هم می‌‌‌زند.

به گفته اقتصاددانان چند مولفه دیگر پیچیدگی شرایط اقتصادی در اتمسفر یادشده را تقویت می‌کند.

اول) به دلیل بالارفتن هزینه تولید و جهش‌‌‌های قیمتی، واحدهای تولیدی یا تعطیل می‌‌‌شوند یا کمتر از ظرفیت خود تولید می‌کنند که این وضعیت بعد از مدتی با کاهش عرضه و تشدید بیکاری به رکود تورمی منجر می‌شود.

دوم) اختصاص ارز به برخی کالاها باعث می‌شود کالاهای یارانه‌‌‌ای ارزان‌‌‌تر از میانگین جهانی باشد. این کالاهای ارزان برای مصرف‌کنندگان خارجی بسیار وسوسه‌‌‌کننده است و به همین دلیل می‌‌‌کوشند از مبادی رسمی و غیررسمی، هم کالا و هم سوبسید چسبیده به آن را ببلعند و عمدتا نیز موفق می‌‌‌شوند؛ درنتیجه عرضه کالا در بازار داخلی کاهش یافته و افزایش تقاضا در کنار کمبود احتمالی به واسطه صادرات قانونی و غیرقانونی، به افزایش قیمت می‌انجامد.

سوم) کالاها و خدمات نیز با توجه به میزان وابستگی‌‌‌شان به نهاده‌‌‌ها یا کالاهای واسطه‌‌‌ای وارداتی همچنین فشار وارده از انتظارات منفی، با رشد شدید قیمت مواجه می‌شوند. این وضعیت با کاهش ارزش پول وخیم‌‌‌تر شده و رهاوردی جز افزایش دائمی سطح قیمت‌ها ندارد.

بر همین اساس بود که به‌‌‌رغم اختصاص ارز ترجیحی، شاخص بهای کالاهای خوراکی و آشامیدنی از کالاهایی که مشمول این مساعدت یارانه‌‌‌ای نبودند، نوسان بیشتری یافت و در این میان قیمت شکر، همواره رو به رشد بود؛ به‌‌‌گونه‌‌‌ای که فقط از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۸ حدود ۱۵۹‌درصد رشد قیمت داشت.

واقعیتی که اقتصاددانان آن را گوشزد می‌‌‌کردند، این بود که میزان انتقال تغییرات نرخ ارز بر قیمت‌ها در همه بازارها یکسان نیست و بررسی روند رشد قیمتی شکر در یک دهه گذشته نشان می‌دهد نرخ ارز نتوانسته اثرمعناداری بر قیمت شکر داشته باشد و قیمت کالاهای وابسته به آن را تعدیل کند و در عین حال در این بازار بی‌ثباتی نسبی نیز به وجود آورده است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد با وجود اینکه قیمت شکر بعد از چندنرخی شدن ارز، به صورت دستوری تعیین شد، اما کمتر عملی شد.

تاثیر ناقص و محدود نرخ ارز بر قیمت شکر و محصولات جانبی‌‌‌اش در دوره اجرای سیاست ارز ترجیحی، سبب شد افزایش قیمت این کالا بیشتر از زمانی باشد که تحت حمایت ویژه ارزی نبود و به قولی دلارهایی که صرف کاهش قیمت شکر شد، به جای سرکه انگبین، صفرا فزود! دولت، قیمت ارزی را که صرف خرید و واردات شکر می‌شود تقریبا ثابت نگه داشته است اما قیمت‌ها بدون توجه به این مساعدت‌های مالی و مالیاتی همچنان رو به رشد است تا این واقعیت را گوشزد کند که یارانه اختصاصی به یک کالا لزوما به کاهش قیمت نمی‌‌‌انجامد و چه‌‌‌بسا بازار را مستعد نوسان و آشفتگی و البته جهش قیمت‌ها کند.

مشاهدات میدانی «دنیای‌اقتصاد» موید این واقعیت است که حداقل در بازار شکر پیش‌بینی اقتصاددانان درست بود. چرا که دولت به پشتوانه حمایت‌‌‌های یارانه‌‌‌ای و معافیت‌‌‌های مالیاتی قیمت شکر را ۲۵‌هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرده اما همین شکر در بسته‌‌‌های ۷۰۰، ۹۰۰ و ۱۰۰۰ گرمی با قیمت ۴۲ تا ۶۰‌هزار تومان فروش می‌رود.

این در حالی است که وقتی زمزمه آزاد شدن قیمت شکر مطرح شد، ذی‌نفعان این بازار فریاد سردادند که حذف سوبسید شکر قیمت این کالا را دو برابر قیمت یارانه‌‌‌ای یعنی دوبرابر ۱۸هزار و ۵۰۰ تومان می‌کند. یارانه شکر با هدف اینکه قیمت این کالا ۳۷‌هزار تومان نشود حفظ شد و امروز قیمت هر کیلو شکر در یک بسته‌‌‌بندی معمولی کمتر از ۴۲‌هزار تومان نیست!

این وضعیت در کالاهای وابسته به شکر یعنی آبمیوه، نوشابه، شیرینی و شکلات و کنسروها که متاسفانه مشمول قیمت‌گذاری هم نیستند، وضعیت به‌‌‌مراتب بدتری دارد و این پرسش را ایجاد کرده که چرا این دیکته‌‌‌ای که از ابتدا غلط بود، دوباره نوشته شد؟ چرا سیاست‌‌‌های شکست‌خورده تکرار شد و چه مصلحتی است که سبب نمی‌شود این قطار به ریل درست بازگردد؟

افزایش قیمت جهانی شکر چه تأثیری بر گروه قند و شکر دارد؟

جدا از مطالب ذکر شده بررسی‌‌‌های قیمت جهانی شکر نیز نشان می‌دهد بعد از ممنوعیت صادرات شکر در هند، قیمت جهانی این محصول صعودی شد و به سقف سه‌ماهه خود رسید. همین امر سبب شد تا خواه‌‌‌ناخواه توجه اهالی بازار سرمایه به سهم‌‌‌های گروه قند و شکر جذب شود. اما نکته‌‌‌ای که نباید در رابطه با این قضیه فراموش کرد، بحث بالا رفتن هزینه تولید شرکت‌های مصرف‌کننده شکر است.

بررسی بازارهای جهانی نشان می‌دهد که قیمت جهانی شکر از دو ماه گذشته تاکنون افزایش یافته و به سقف سه‌ماهه خود رسیده است. به طوری که این محصول با شکست مقاومت ۷۰۰ دلار به ازای هر تن، توانست به قیمت ۷۰۹ دلار به ازای هر تن برسد و توجه همگان را به خود جلب کند.

ممنوعیت صادرات شکر در هند به دلیل خشکسالی مهم‌ترین دلیل وضعیت کنونی قیمت شکر است. از طرفی تولید شکر در تایلند نیز پایین آمده و همین امر احتمال کاهش صادرات این کشور را نیز مطرح می‌کند. بنابراین برگشت قیمت شکر در آینده نزدیک، دور از انتظار است و باید دید وضعیت این محصول در آینده چه خواهد شد؟

سهام تولیدکنندگان شکر رشد می‌کند؟

در بررسی اولیه، شاید نرخ فروش شکر در بازار داخل دستوری باشد، اما اگر هزینه‌‌‌ واردات شکر افزایش یابد، این روند در ادامه راه، تاثیر خود را بر قیمت داخلی شکر خواهد گذاشت. اما مساله‌ای که در حال حاضر مهم است، تاثیر کوتاه‌‌‌مدت این خبر است.

نگاهی به وضعیت گروه قندی بازار سرمایه در روز‌‌‌های گذشته نشان می‌دهد، خبر افزایش قیمت جهانی شکر در کوتاه‌‌‌مدت، به سود قندی‌‌‌ها رقم خورده است. برای اثبات این قضیه کافی است وضعیت شاخص گروه قند و شکر در روزهای گذشته بررسی شود.

بررسی چارت شاخص قند و شکر نشان می‌دهد، میانگین سهم‌‌‌های این گروه با رشد حدود چهار درصدی عملکرد خوبی را از خود بر جای گذاشته‌‌‌اند. نگاهی به نقشه بازار این گروه نیز حاکی از آن است که اکثر نمادهای قندی با نوسان مثبت معامله شده‌‌‌اند.

اما داستان افزایش قیمت جهانی شکر در رابطه با شرکت‌های غذایی که از این محصول به عنوان ماده اولیه استفاده می‌کنند، متفاوت است.

از آنجا که حدود ۴۰‌درصد از شکر مصرفی داخل از طریق واردات تأمین می‌شود و قیمت جهانی این محصول در هفته‌‌‌های گذشته افزایش داشته، بهای تمام‌‌‌شده شرکت‌هایی که مواد اولیه آنها شکر است، در آینده نزدیک بالا می‌رود.

در این صورت هزینه تولید این شرکت‌ها در آینده نزدیک بالا خواهد رفت. از آنجا که قیمت فروش محصولات این شرکت‌ها نیز دستوری است، باید دید شرکت‌های نام‌‌‌برده با کاهش حاشیه سود چه خواهند کرد.

به هر حال اگر وضعیت کنونی شکر ادامه یابد، نباید منتظر گزارش‌‌‌های ماهانه خوبی از شرکت‌های مذکور بود و کاهش سودآوری آنها نیز دور از انتظار نخواهد بود.


دنیای اقتصاد
اخبار مرتبط
شکر به‌زودی ارزان می‌شود
شنبه 1402/07/01 ساعت 12:04
شکر به‌زودی ارزان می‌شود
دبیر انجمن صنایع قند و شکر ایران گفت: کمبودی در تنظیم بازار و تأمین شکر نداریم و تا چند روز آینده قیمت شکر به نرخ مصوب بازمی‌گردد.
سوداگری با شکر یارانه‌ای
سه‌شنبه 1402/06/28 ساعت 10:18
سوداگری با شکر یارانه‌ای
اگر دولت سوبسید شکر را قطع کرده و همان را نقدی یا با کوپن‌های الکترونیک به مردم بدهد و قیمت شکر نیز آزاد شود، فقط دلالان و برندهای غیرمنصفی ضرر می‌کنند که بعد از چندنرخی شدن قیمت ارز، شکر را با کمک یارانه‌ای دریافت کردند و درمقابل قیمت محصولشان را چندبرابر کردند.
نوشابه‌های آمریکایی به افتخار چه کسانی باز می‌شود؟!
سه‌شنبه 1402/06/28 ساعت 10:04
نوشابه‌های آمریکایی به افتخار چه کسانی باز می‌شود؟!
بیش از 80 درصد از حجم شکر مصرفی در کشور ما که با ارز ترجیحی و پرداخت یارانه هزاران میلیارد تومانی به صنف و صنعت عرضه می‌شود صرف تولید نوشابه‌های عمدتا آمریکایی شده و بدون هرگونه نظارت بر قیمت‌گذاری آن، روانه بازار می‌شود!
درخواست رئیس سازمان حمایت برای بازنگری در قیمت گندم و شکر صنف و صنعت
یکشنبه 1402/06/26 ساعت 16:59
درخواست رئیس سازمان حمایت برای بازنگری در قیمت گندم و شکر صنف و صنعت
رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خواستار بازنگری در قیمت گندم و شکر مورد نیاز صنف و صنعت شد.
ریل کج قیمت‌گذاری شکر
یکشنبه 1402/06/26 ساعت 08:49
ریل کج قیمت‌گذاری شکر
شکر برای نوشابه؛ 25500 تومان/ شکر برای سفره مردم؛ 46000 تومان
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی