×
فرهنگی
شناسه خبر : 150702
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

ما بکاریم و دیگران غارت کنند!

کوچک­ بودن بازار کار نسبت به خروجی دانشگاه‌­ها، یکی از دلایل عمده مهاجرت در ایران است و معنی آن این است که هزینه‌های هنگفت مادی و معنوی صرف­ شده برای تربیت یک نیروی مولد، عملاً عایدی چندانی برای جامعه خودی نخواهد داشت و نفع آن نصیب بیگانگان می‌­شود.

نورنیوز ـ گروه جامعه: پدر و مادرهایی که فرزندان خود را تا پشت در محل برگزاری کنکور همراهی می‌کنند و ساعت‌ها منتظر می‌‌مانند، یک هدف را دنبال می‌­کنند: «هدایت فرزند به‌سمت منزلت اجتماعی بالاتر و متعاقب آن سطح رفاه بیشتر.»

برنده­ شدن در مسابقه کنکور که از منظر والدین و دانش­‌آموزان تضمین­‌کننده آینده­‌ای بهتر است، «گذشته پردردسری» دارد؛ چراکه این رقابت «شبه­ علمی» تنها به همان چند ساعت تست­‌زنی خلاصه نمی‌شود، بلکه سوت شروع مسابقه از چندسال قبل به صدا درمی‌­آید؛ از تلاش و تقلا برای پیداکردن گران­‌ترین معلم­‌های خصوصی گرفته تا ثبت­‌نام در کلاس‌­های مهارت تست­‌زنی.

 آن‌گونه که «سعیدرضا عاملی» دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی گفته؛ در دوره­‌ای «سه هزار رتبه برتر کنکور محصول کلاس‌های کنکور برجسته و معلم‌های خصوصی بودند» و طبیعی است در چنین بساط و بستری، دانش‌آموزان خانواده‌های برخورداری که می‌­توانند هزینه­‌های بیشتری را صرف آموزش کنند، بخت بلندتری برای موفقیت در کنکور دارند.

البته در این میدان، «عدالت آموزشی» فقط قربانیِ میزان توانایی مالی خانوارها نیست. سهم ۸ درصدی مدارس دولتی از رتبه‌های برتر کنکور در مقایسه با سهم ۶۰ درصدی مدارس سمپاد، سهم ۱۷ درصدی مدارس غیردولتی و بهره ۱۵ درصدی مدارس نمونه دولتی در آخرین کنکوری که برگزار شد، موید این واقعیت است که نظام آموزشی به­ جای ایجاد فرصت برابر برای همه دانش­‌آموزان،  با غربال‌گری‌­های متعدد در مقاطع مختلف تحصیلی پیش از کنکور، عملاً  به یکی از زمینه‌های تبعیض و شکاف آموزشی تبدیل شده است.

هنوز مسائل و معضلات ناشی از اقتصاد پرسود کنکور و کلاس­‌های آموزشی، آزمون‌­های دوره‌­­ای و چاپ و انتشار کتاب‌­های مکمل و کمکی حل­‌وفصل نشده بود که به این پدیده درهم تنیده‌ی چندوجهی، مساله دیگری موسوم به حفظ سلامت کنکور و جلوگیری از لو رفتن سوالات اضافه شد و این تلقی به وجود آمد که برخی دانش­‌آموزان که نمی‌­توانند با دوپینگ کلاس­‌های کمک آموزشی شانس خود را برای ورود به دانشگاه بیشتر کنند اما والدینی داشتند که با هزینه­‌های سنگین، هم سوال‌­ها و هم جواب‌­های کنکور را برایشان بخرند، می‌­توانند از راه «میان‌بُر» تحصیلات عالیه را شروع کنند.

در این میان پیشرفت فن‌آوری هم باعث کشف راه­‌های جدید «تقلب» شد و برگزارکنندگان را ناچار کرد قطع سراسری یا موضعی اینترنت را پیشنهاد دهند.

با اینکه اژدهای چندسر کنکور، هر روز بزرگ­‌تر و «عدالت آموزشی» هر روز آسیب­‌پذیرتر می­‌شود، اما امسال هم یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۴۳۶ نفر برای شرکت در کنکور ثبت‌نام کردند و از این تعداد، حدود ۱۱۳ هزار نفر در دوره­‌های روزانه دانشگاه‌­ها و بقیه در دوره­‌های شبانه، پیام نور یا غیرانتفاعی پذیرش شدند.

پذیرش در دانشگاه­‌ها اما، نه پایان ماجرا که آغاز دوران تازه­‌ای است. طی­ کردن دوره چهار ساله کارشناسی، دوره تحصیلی ۷ ساله برخی رشته­‌های پزشکی و تلاش برای تحصیل در مقاطع بالاتر، تنها برخی از چالش‌­های پیش­ روی دانشجویان است.

«فرهاد رهبر» رئیس اسبق دانشگاه تهران اعلام کرد که برای هر دانشجو در دوره تحصیل ۵۸ میلیون تومان هزینه می‌­شود؛ هزینه‌هایی که شامل خواب‌گاه، غذا، حقوق مدرس و سایر موارد خواهد شد.

البته این آمار مربوط به سال ۱۴۰۱ است که احتمالا بر حسب تورم به صورت سالانه بر آن­ها افزوده شده است، آن هم بدون یافتن پاسخی شفاف به این سوال‌­ها که آیا با وجود همه این تکاپوها، تقلاها و تقلب‌­ها، دانش­‌آموخته دانشگاه‌­های کشور به‌راستی برای بازار کار آمده است؟ آیا هزینه­‌های اقتصادی و اجتماعی خانواده­‌ها و سیستم آموزشی توانسته پاسخی به نیازهای جامعه بدهد؟

ناگفته پیداست منظومه اجتماعی و در هم­ تنیدگی بخش‌های مختلف جامعه، ایجاب می‌­کند هم‌تراز با سرمایه­‌گذاری در حوزه آموزش افراد، در حوزه اشتغال نیز سرمایه­‌گذاری‌های متناظری صورت بگیرد، زیرا فقدان سرمایه­‌گذاری متناسب و متناظر در حوزه اقتصاد و بازار کار، می‌­تواند به شکل‌گیری پدید­ه‌ای به نام مازاد نیروی کار تحصیل‌­کرده منجر شود، پدیده­‌ای که از دل آن مسائل دیگری از جمله مهاجرت زاده می‌شود.

برخی بر این باورند که کوچک­ بودن بازار کار نسبت به خروجی دانشگاه­‌ها، یکی از دلایل عمده مهاجرت در ایران است. این مهاجرت به این معنی است که هزینه‌های هنگفت مادی و معنوی صرف­ شده برای تربیت یک نیروی مولد، عملاً عایدی چندانی برای جامعه خودی نخواهد داشت و نفع آن نصیب بیگانگان می‌­شود.

البته در مواجهه با پدیده مهاجرت، نمی‌توان لزوما و همیشه نگاهی تدافعی داشت و هر صورتی از مهاجرت را نفی کرد. چنانچه مطابق آمارها، چین به عنوان مهمترین رقیب اقتصادی آمریکا، در صدر فهرست کشورهایی است که جوانانش را برای تحصیل به ایالت متحده می‌­فرستد.

روشن است که انگیزه چین از این دستور کار ملی، افزایش توان رقابت علمی، از طریق آموزش در دانشگاه­‌های رقیب است. تبادلات فرهنگی و در مواردی آورده­‌های اقتصادی حاصل از آن از دیگر مزیت‌­هایی است که می‌­توان برای مهاجرت، حتی مهاجرت دانش­‌آموختگان برشمرد که به نظر می‌­رسد امروز کشور ما چندان از آن بهره­‌مند نیست.

امروز همه توجهات متوجه کنکور و ورود دانش­‌آموزان به دانشگاه­‌های برتر کشور است، در حالی که وقت آن است که بر خروجی دانشگاه‌­های کشور تمرکز شود؛ زیرا خروجی دانشگاه­‌ها، به­ معنای خرمن‌­کوبی و برداشت از مزرعه­‌ای است که بذر آن دستِ‌­کم ۱۶ سال تحصیلات ابتدایی و تکمیلی کاشته شده است.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آخرین وضعیت آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی + فیلم
بازار ارز و سکه همچنان در سراشیبی
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی استقلال1 -پیکان 0 | جباری ناجی استقلال شد
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد + خلاصه بازی
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
پایگاه هوایی نواتیم رژیم صهیونیستی هدف موشک فراصوت ارتش یمن قرار گرفت
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس + آمار مصدومین
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
جدال دیدنی غولها در اسپانیا؛ رئال مادرید و بارسلونا در فینال جام حذفی
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
فرجام عاملان قتل فجیع مادر و دختر تایبادی
جزییات تیراندازی خونین در پایتخت با 3 کشته
ابلاغ آئین نامه افزایش ودیعه مسکن در سال 1404 + جدول مبالغ جدید
شبح جنگ میان قدرتهای هسته‌ای در کشمیر؛ تهران در نقش میانجی منطقه‌ای
جزییات و زمان تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد
وضعیت آب و هوا امروز 6 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 6 اردیبهشت + پخش زنده
از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط؛ تقاطع تاریخ و دیپلماسی
عراقچی: دور سوم مذاکرات، بسیار جدی‌تر ،جزیی تر ، فنی‌تر و تکنیکی تر بود
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
X
آگهی تبلیغاتی