×
سیاسی
شناسه خبر : 150602
تاریخ انتشار :

روزنامه کمرسانت روسیه گزارش داد؛

تشدید تنش در روابط ایروان و باکو

هرچند که بعید است تغییر آراییک‌ هاروتونیان به یافتن راهی برای خروج از بن‌بست ایروان و باکو کمک کند، هیچ سازشی بین آنها هنوز قابل مشاهده نیست.

نورنیوز - گروه بین‌الملل: صبح اول سپتامبر با تشدید دوباره تنش در مرز ارمنستان و آذربایجان آغاز شد. منطقه گغارکونیک ارمنستان و منطقه کلباجار آذربایجان زیر آتش قرار گرفتند. هر دو طرف به سرعت واقعیت تشدید تنش‌ها را پذیرفتند، اما به طور سنتی در مورد شروع درگیری اختلاف نظر وجود دارد. به گفته وزارت دفاع ارمنستان، نیروهای مسلح آذربایجان «مواضع ارامنه در نزدیکی روستای سوتک» را به شدت مورد حمله قرار دادند. در نتیجه حداقل سه نفر جان باختند.

در باکو گفتند طرف ارمنی اولین طرفی بود که شروع کرد و ارتش آذربایجان فقط اقدامات تلافی جویانه انجام داد. شدت گلوله باران متقابل تنها در نیمه دوم روز شروع به کاهش کرد.

علاوه بر این، در منطقه مشکل سازتر یعنی قره باغ کوهستانی شرایط ناآرام بود. همانطور که در بولتن جمعه وزارت دفاع روسیه آمده است، در طول روز “یک مورد نقض رژیم آتش بس در منطقه شوشا ثبت شد.” «هیچ تلفاتی وجود ندارد. در این گزارش آمده است که فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه به همراه طرف‌های آذربایجانی و ارمنی در حال انجام تحقیقات در این زمینه هستند.

تشدید تنش در پس زمینه تغییرات سیاسی قابل توجه درجمهوری  به رسمیت شناخته نشده قره‌باغ اتفاق افتاد: در ۱ سپتامبر، رئیس جمهور «آراییک‌ هاروتونیان» استعفاء داد. او روز قبل بدون اینکه وارد جزئیات شود به طرز مبهمی گفت، «این تصمیم نهایی را دو روز پیش گرفتم، با در نظر گرفتن تماس‌هایم با تمام بازیگران داخلی و خارجی و عموم مردم در هفته‌های اخیر. این یک تصمیم عمدی است که صرفاً توسط من بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل داده‌هایی که در اختیار دارم گرفته شده است».

به احتمال زیاد یکی از عوامل تصمیم گیری ناتوانی در دست کم پیشرفت در بازگشایی راه به قره‌باغ بوده است.

لازم به ذکر است از دسامبر ۲۰۲۲، بخشی از قره‌باغ کوهستانی که ارمنی‌ها در آن زندگی می‌کنند، به دلیل مسدود کردن کریدور لاچین (مسیر دسترسی قره‌باغ به ارمنستان) توسط نیروهای آذربایجان و ایجاد یک ایست بازرسی در آن، در محاصره قرار گرفته است. ارتباط با ارمنستان تقریباً متوقف شد، مردم محلی با کمبود شدید دارو و غذا مواجه شدند. این در حالی است که باکو مدعی است که بر اساس قوانین بین المللی عمل می‌کنند و یک پاسگاه مرزی در خاک خود ایجاد کرده است. در همان زمان، آذربایجان پیشنهاد داد تا عرضه محموله‌های بشردوستانه را در مسیری متفاوت – از طریق شهر آغدام که در نتیجه جنگ ۲۰۲۰ تحت کنترل باکو قرار گرفت، باز کند. چنین سناریویی اما برای طرف ارمنی مناسب نبود.

آراییک‌ هاروتونیان در این شرایط زیر موج انتقادات از همه طرف قرار گرفت. باکو خواستار تسلیم شدن سیاستمدار قره‌باغ شد و بخشی از جامعه ارمنستان از او خواست تا ریاست جمهوری را ترک کند، زیرا او را یکی از مسئولین جنگ شکست خورده در سال ۲۰۲۰ و وضعیت فعلی لاچین می‌دانست.

اکنون پارلمان قره‌باغ باید درخواست آقای‌هاروتونیان را تأیید کند و رئیس جمهور دیگری را به جای او تعیین کند که در صورت عدم تغییرات اساسی، رئیس جمهور تا سال ۲۰۲۵ در قدرت باقی خواهد ماند. با این حال، بعید است که تغییر رئیس جمهور به حل مشکل قره باغ کمک کند، مشکلی که همچنان کلید عادی سازی روابط بین ارمنستان و آذربایجان است. هیچ سیاستمدار ارمنی که پست خالی را تصاحب کند توسط باکو به رسمیت شناخته نخواهد شد. و احتمالا آذربایجان نیز با او گفت و گوی مستقیم نخواهد کرد. و برای هر رهبر قره باغ، تسلیم مواضع در مورد ایده حاکمیت قره‌باغ  مساوی با مرگ سیاسی است.

تغییر رئیس جمهور قره‌باغ به حل مشکل محاصره کمکی نمی کند. جامعه بین‌المللی از جمله ایالات متحده، اتحادیه اروپا و روسیه چندین ماه است که از باکو خواستار احیای کریدور لاچین شده است. اما همه این تماس‌ها در هوا معلق است.

با این وجود، در ۱ سپتامبر، درخواست دیگری در بروکسل مطرح شد و اشاره شد که « چارلز میشل» رئیس شورای اروپا به مشارکت فعالانه در پیشبرد روند عادی سازی روابط ارمنستان و آذربایجان ادامه می‌دهد.

سرویس مطبوعاتی این مقام اروپایی تأکید کرد که وضعیت بشردوستانه در قره باغ به سرعت رو به وخامت است و بنابراین میشل پیشنهاد کرد که طرفین به تدریج فعالیت کامل کریدور لاچین را از سر بگیرند و مسیری را از طریق آغدام باز کنند. اتحادیه اروپا با دعوت از باکو برای گفت‌وگوی مستقیم با ارامنه قره‌باغ، اطمینان داد که تنها با غلبه بر همه این مشکلات، می‌توان عادی‌سازی روابط بین ارمنستان و آذربایجان را تضمین کرد. روز قبل، وزارت امور خارجه آمریکا نیز خواستار «باز کردن فوری کریدور لاچین» شد.

در این میان، مسکو با غیرت تمام گام‌ها و ژست‌های بازیگران غربی را در رابطه با مسئله قره باغ دنبال می‌کند. در ۳۰ اوت، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که وضعیت در کریدور لاچین نتیجه به رسمیت شناختن قره‌باغ کوهستانی از سوی ارمنستان به عنوان بخشی از خاک آذربایجان است. 

او افزود که این اتفاق در پی نتایج دو اجلاس سران ارمنستان و آذربایجان در بروکسل در اکتبر ۲۰۲۲ و مه ۲۰۲۳ رخ داد. بنابراین، همانطور که زاخارووا اطمینان داد، نامناسب، اشتباه و ناموجه است که مسئولیت وضعیت لاچین را به عهده نیروهای حافظ صلح روسی بگذاریم. زاخارووا تأکید کرد که ما وظیفه این گروه را در این می‌بینیم که در شرایط جدیدی که در نتیجه به رسمیت شناختن تعلق قره باغ کوهستانی به آذربایجان توسط ایروان و مقامات ارمنستان شکل گرفته است، همه کمک‌های ممکن «میدانی» را در تضمین حقوق و امنیت ارامنه قره باغ، از جمله در چارچوب گفتگوی مستقیم باکو- استپاناکرت، ارائه کنند.

«آنی بادالیان» سخنگوی وزارت امور خارجه ارمنستان اظهار کرد: اظهارنظر دیگری از سوی نماینده رسمی وزارت خارجه روسیه موجب حیرت و ناامیدی می شود. وی به همکار روس خود توصیه کرد که از مانور دادن بر شرایط و در نتیجه پیچیده تر کردن آن در صورت عدم اقدام نیروهای حافظ صلح روسی در جهت جلوگیری از مسدود شدن کریدور لاچین خودداری کند.

این در حالی است که در اواسط ماه ژوئن در رابطه با بیانیه مشابه وزارت خارجه روسیه (در مورد پیامدهای به رسمیت شناختن قره‌باغ توسط نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به عنوان بخشی از آذربایجانی) در باکو ابراز شد تلاش وزارت امور خارجه روسیه برای اظهار نظر و مشروط کردن تمامیت ارضی و حاکمیت جمهوری آذربایجان در چارچوب به رسمیت شناختن قره‌باغ به عنوان بخشی جدایی ناپذیر آذربایجان توسط نخست وزیر ارمنستان غیرقابل قبول است.


روزنامه کمرسانت
اخبار مرتبط
ایروان: به حل‌وفصل دیپلماتیک مشکلات با باکو پایبندیم
شنبه 1402/06/18 ساعت 08:51
ایروان: به حل‌وفصل دیپلماتیک مشکلات با باکو پایبندیم
وزارت خارجه ارمنستان در واکنش به اظهارات اخیر وزیر خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که ایروان به حل‌وفصل دیپلماتیک و سیاسی مشکلات با باکو پایبند است.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان توافق صلح امضا می‌کنند
جمعه 1402/01/04 ساعت 13:03
ارمنستان و جمهوری آذربایجان توافق صلح امضا می‌کنند
نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرد، قرار است پیمان صلحی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر اساس بیانیه‌های مشترک رسمی تصویب شده در عالی‌ترین سطوح امضا شود.
باکو: قصد جنگ با ارمنستان را نداریم
چهارشنبه 1401/10/21 ساعت 15:08
باکو: قصد جنگ با ارمنستان را نداریم
رئیس جمهور آذربایجان در واکنش به گزارش‌ها مبنی بر حمله احتمالی به نیروهای ارمنستان، گفت کشورش قصد ندارد جنگ سوم با ایروان را به راه بیندازد.
ایران خواستار حل مسالمت‌آمیز اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد
سه‌شنبه 1401/06/22 ساعت 11:21
ایران خواستار حل مسالمت‌آمیز اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد
سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز نگرانی از تشدید تنش و درگیری‌های مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، خواستار خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق مسالمت‌آمیز و بر اساس حقوق بین‌الملل بین دو کشور شد.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی