×
سیاسی
شناسه خبر : 126784
تاریخ انتشار :

دکتر ابراهیم متقی در گفتگو با نورنیوز؛

دیپلماسی اجبار؛ منطق رفتارهای اخیر اروپا/ روابط ایران و اروپا در شرایط دوران گذار است

دیپلماسی اجبار، محدودیت‌های اقتصادی و تحریم‌های بین‌المللی مجموعه اهدافی است که اروپایی‌ها از رفتارهای اخیر خود علیه ایران به دنبال آن هستند.

نورنیوز ـ گروه سیاست: مناسبات ایران و اروپا طی هفته‌های گذشته، به بهانه تحولات چند ماه اخیر در داخل کشور دچار چالش‌های جدی‌تری شده که عمده دلیل آن را باید در نوع نگاه مداخله‌جویانه و اشتباه محاسباتی آنان نسبت به جمهوری اسلامی و ملت ایران جستجو کرد.

در کنار تشدید فشارهای مختلف علیه کشور و حمایت‌های متعدد مقامات و رسانه‌های اروپایی از پروژه آشوب و ناامن‌سازی در ایران، آنچه در روزهای اخیر به نقطه عطف اقدامات خصمانه دولت‌های اروپایی علیه ملت ایران تبدیل شد، تصویب قطعنامه‌ای ضدایرانی در پارلمان اروپا بود.

با محوریت این موضوع، طی گفتگویی با دکتر «ابراهیم متقی»، رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و از اساتید مبرز در حوزه روابط بین‌الملل به بررسی ابعاد این مسئله پرداختیم:

نورنیوز: با توجه به اتفاقات اخیر کشور و همچنین در فرا منطقه، کشورهای اروپایی به‌صورت جداگانه و یا در قالب اتحادیه اروپا رویکرد مداخله‌جویانه خود علیه ایران را شدت بخشیده‌اند تا جایی که حتی موضوعاتی که عموما ضمانت اجرائی هم ندارند را علیه ایران تصویب می‌کنند. این رفتار اروپایی‌ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دکتر متقی: اروپائی‌ها در حال حاضر کارهایی را انجام می‌دهند که آمریکایی‌ها قبل‌تر انجام داده‌اند مانند قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی که ذیل قانون کاتسا صورت گرفت. نهادهای سیاسی در اروپا اما به نسبت رفتار آمریکا نگاه منعطفی داشتند و علت آن این بود که آنها سیاست همکاری با ایران را در پیش گرفته‌ و امیدوار بودند که بتوانند مرحله به مرحله فضای کنش متقابل با ایران را ارتقاء دهند. این رویکرد بخشی از سیاست موازنه اتحادیه اروپا محسوب می‌شد، حال آنکه در وضعیت اروپایی‌ها الگوی دنباله‌روی همه‌جانبه را درباره آمریکا پیگیری کردند.

اروپایی‌ها همواره طی چند سال گذشته از کسانی که با سرویس‌های اطلاعاتی‌شان همکاری می‌کنند حمایت داشتند، حمایت‌هایی که در سال‌های گذشته از منابع اطلاعاتی آنها شکل گرفت این وضعیت را نشان می‌دهد. فضای فعلی و اقدامی که اتحادیه اروپا انجام داد و ادبیات بکار رفته توسط انگلیس، آلمان و فرانسه من را یاد سال ۲۰۰۲ انداخت که «فرهاد بازفت» در عراق اعدام شد و انگلیس خیلی تلاش کرد که مانع این اعدام شود.

بحثی که قدرت‌های بزرگ دارند این است که از منابع اطلاعاتی‌شان حمایت کنند تا زمینه برای همکاری‌های بیشتر منابعشان در آینده فراهم شود، در واقع یک نوع حمایت با ماهیت پشتیبانی و کنترلی همراه با سیاست‌های مداخله‌جویانه با این هدف که منابع اطلاعاتی خود را رها نکنند تا موجب عدم همکاری آنها در آینده نشود و ریسک همکاری بالا نرود زیرا در این صورت، دیگر افراد تمایلی برای همکاری اطلاعاتی نخواهند داشت.

بنابراین اتحادیه اروپا در چند ماه اخیر نگاهی مقابله‌جویانه داشته و بحث اوکراین نیز فضای موجود را حادتر کرده است و در حال حاضر اروپا در بسیاری از موضوعات، ایران را در کنار روسیه می‌بیند مثلا در جشنواره فیلم برلین نه مقامات ایران و نه مقامات روسیه را برای حضور در مراسم دعوت نکردند. فکر می‌کنم که به‌نوعی جنگ سرد جهانی ایجاد شده و در این جنگ سرد جهانی شرایط و زمینه برای محدودسازی تصاعدی ایران شکل گرفته است.

نورنیوز: آیا این نوع رفتار را واکنشی واقعی از سوی اروپا نسبت به شکل‌گیری یک نظم جدید در روابط بین‌الملل که ایران در بلوک‌های جدید قدرتِ آن حضور دارد می‌بینید یا آن را زیر فشار رسانه‌ای و پروپاگاندای جریان‌های معاند ایران، رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران ارزیابی می‌کنید؟

دکتر متقی: واقعیت این است که گروه‌های اپوزیسیون خودشان از سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل و انگلیس خط می‌گیرند، یعنی این‌طور نیست که گروه‌های اپوزیسیون بتوانند نهادهای اروپایی را زیر فشار قرار دهند.

ولی بحث مهم دیگر اینکه جدیداً اروپایی‌ها در برابر سیاست‌ها و اهداف ایران یک سنگربندی جدی را انجام داده‌اند که فشارهای راهبردی بیشتری را درباره ایران اعمال می‌کند یعنی موضوع را برده‌اند در یک فضای ساختاری نظام بین‌الملل و چون روسیه هم در وضعیت کنش تعارضی قرار گرفته که ماهیت ساختاری دارد، بحث ایران را هم به روسیه متصل کرده‌اند.

لذا من فکر می‌کنم که بخشی از این رویکرد، مربوط به سیاست خود اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی است و بخش دیگر آن ماهیت ساختاری در نظام بین‌الملل دارد که جنگ سرد جدیدی را علیه ایران و روسیه ایجاد کرده‌اند.

نوررنیوز: با توجه به اینکه در همین قطعنامه، اروپایی‌ها برجام و مذاکرات با ایران را منتفی نکرده‌اند، آیا این رفتار اروپا را در راستای اعمال فشار بر ایران برای حرکت در جهت اهداف آنها ارزیابی می‌کنید؟

دکتر متقی: طبیعی است، نکته مهم آن است که دیپلماسی هیچ‌گاه پایانی ندارد حتی در دوران بحران نیز گفتگو انجام می‌شود برای مثال در ۸ سال دفاع مقدس ۷.۵ سال سفارت عراق در ایران فعال بود و ما نیز در حد کاردار در عراق نماینده داشتیم برای همین دیپلماسی یک کنش ارتباطی بین کشورهاست که نشان از عدم قطعیت در رویارویی با ایران است اما قطعیت سنگربندی علیه ایران همچنان وجود دارد و بحث‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی و گروسی یا با مسئول بین‌الملل اتحادیه اروپا و بورل نشان از فضای تغییر الگوی ساختاری نیست و مبتنی بر تغییر الگوی کنش سیاسی است که نتیجه آن یک دیپلماسی اجبار را به همراه خود دارد.

نورنیوز: آیا اروپا با توجه به اینکه این اقدامات ضمانت اجرائی ندارد و البته اقدامات متقابل ایران هم صورت خواهد گرفت، متوجه عواقب اقدام خود هست یا نه؟ این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دکتر متقی: در حال حاضر موضوعات اساساً نظامی نیست و رویکرد اقتصادی است برای مثال آمریکا، سپاه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده اما هم‌زمان در خلیج‌فارس می‌بینید آمریکا و نیروهای سپاه در کنار هم هستند حتی ما هم سنتکام را سازمان تروریستی می‌دانیم ولی این به معنای درگیر شدن دو طرف نیست و بیشتر جنبه نمادین دارد زیرا بخشی از امنیت ملی راهبردی است و بخشی از آن نمادین است و بخشی هم ماهیت اقتصادی و دیپلماتیک دارد و من فکر می‌کنم اقدام اروپا بیشتر ماهیت اقتصادی و نمادین خواهد داشت.

نورنیوز: دو تحلیل درباره رفتار اخیر اروپایی‌ها وجود دارد یکی اینکه؛ آنها می‌خواهند نشان دهند که مانند آمریکا همچنان در عرصه قدرت در نظام بین‌الملل حضور موثر دارند و خود را تثبیت کنند، دوم اینکه؛ چون آنها استقلال ندارند، به پیروی از صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها چنین اقداماتی را انجام می‌دهند. نظر شما در این خصوص چیست؟

دکتر متقی: اروپایی‌ها به‌ویژه تروئیکای اروپائی سیاست‌ها و منافع مشخصی دارند، بنابراین اگر دنباله‌رو آمریکا بودند باید هم‌زمان با آمریکا سپاه را سازمان تروریستی اعلام می‌کردند. نکته دوم اینکه در حال حاضر نشانه‌های چندجانبه‌گرایی مشاهده می‌شود برای مثال ترامپ سیاست مبنی بر یک‌جانبه‌گرای بود اما امروز اتفاقاً اروپائیان خودشان را وارد سیاست چندجانبه‌گرایی با دولت بایدن کردند و در این فضا نوعی تفاهم و کنش رفتاری مشخصی دارند بنابراین در حال حاضر فضای موجود را باید تابعی از ضرورت‌های کنش ارتباطی بین اروپا و آمریکا دانست.

نورنیوز: پس با این تحلیل، جنگ اوکراین را نباید جنگی نیابتی دانست؟

دکتر متقی: اینکه ایران را در مدار روسیه قرار می‌دهند به این معنا نیست که ایران در مدار امنیتی و سیاستی روسیه قرار دارد یا حتی ائتلافی بین روسیه و ایران به وجود آمده است بلکه برای این است که افکار عمومی اروپا و دستگاه‌های سیاست‌گذار اروپا که آمادگی اقدام علیه روسیه دارند این موضوع را درباره ایران نیز تعمیم دهند و موضوعات مربوط به روسیه به فضای ایران نیز تسری پیدا ‌‌کند که این موضوعات عبارت هستند از دیپلماسی اجبار، محدودیت‌های اقتصادی و تحریم‌های بین‌المللی.

نورنیوز: آینده روابط ایران و اروپا را با توجه به این شرایط چگونه می‌بینید؟

دکتر متقی: من فکر می‌کنم در شرایط فعلی روابط ایران و اروپا در دوران گذار است، در دوران گذار یک نوع روابط دیپلماتیک و راهبردی وجود دارد که یا باید در چند ماه آینده موضوعی مانند برجام اعاده شود و سطح روابط را بازسازی کند یا اینکه چالش‌های امنیتی بیشتری را با اروپا و خاصه با تروئیکا به وجود خواهد آورد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
بهمن ماه 1402/ انگلیس برنامه خود برای اقدام علیه سپاه را متوقف کرد
سه‌شنبه 1403/01/21 ساعت 15:49
بهمن ماه 1402/ انگلیس برنامه خود برای اقدام علیه سپاه را متوقف کرد
وزارت خارجه انگلیس با تأکید بر اینکه لازم است کانال‌های ارتباطی با ایران باز بماند برنامه‌های لندن برای غیرقانونی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را متوقف کرده است.
بیراهه‌ای که گروسی در آن پیش می‌رود
یکشنبه 1401/11/16 ساعت 15:03
بیراهه‌ای که گروسی در آن پیش می‌رود
گروسی اگر انسان هوشیاری باشد نمی گذارد نامش برخلاف سلفش، مرحوم آمانو به عنوان عامل بر هم خوردن یکی از مهم ترین توافق های امنیتی - سیاسی قرن جدید ثبت شود.
پایان تکرارهای توهم‌زا و باور دروغ‌های خود ساخته!
یکشنبه 1401/11/09 ساعت 10:54
نور ویدئو؛
پایان تکرارهای توهم‌زا و باور دروغ‌های خود ساخته!
عقلانیت نیم‌بند اروپا متوجه این توهمات سردرگم شد تا بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلاش نماید خطای راهبردی پارلمان اروپا را با گفته‌هایی دوپهلو و احساسی نامیدن تصمیم آنها در خصوص سپاه پاسدان جبران کند.
سوئد مجری ابعاد جدید تروریسم‌پروریِ غرب
دوشنبه 1401/11/03 ساعت 17:39
نور ویدئو؛
سوئد مجری ابعاد جدید تروریسم‌پروریِ غرب
اگر تروریسم را به معنای رفتاری بدانیم که زمینه‌ساز بحران‌های امنیتی و چالش‌های جهانی و بر هم خوردن حقوق انسان‌های بی‌شماری می‌شود، آتش زدن کتاب الهی قرآن به صراحت می‌تواند به عنوان بخشی از تروریسم دولتی و تروریسم‌پروری مورد ارزیابی قرار گیرد.
بازی روانی اروپا؛ آزمودن آزموده‌ای شکست خورده!
دوشنبه 1401/11/03 ساعت 09:50
اینفوگرافی؛
بازی روانی اروپا؛ آزمودن آزموده‌ای شکست خورده!
اقدام اخیر پارلمان اروپا بیش از آنکه رفتاری از سر عقلانیت و استقلال رأی در راستای منافع کشورهای اروپایی باشد، اقدامی عصبی ناشی از شکست‌ در پروژه ناامن‌سازی ایران و زیر فشار آمریکا و لابی مشترک جریان‌های ضدانقلاب و رژیم صهیونیستی است.
داووس؛ حلال یا تشدید کننده بحران‌های اقتصاد جهانی؟
شنبه 1401/11/01 ساعت 18:43
نور ویدئو؛
داووس؛ حلال یا تشدید کننده بحران‌های اقتصاد جهانی؟
مواضع مقامات غربی در اجلاس داووس نشان داد که آنها نه تنها به گزینه‌ای به نام رفع بحران‌های اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین فکر نمی‌کنند، بلکه به رغم چالش‌های شدید اقتصادی که این جنگ برای مردم اوکراین، کشورهای اروپایی و سایر مناطق جهان ایجاد کرده، همچنان به‌دنبال تداوم بحران از طریق تقویت جبهه نظامی هستند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
صنعت نفت آبادان هم راهی نیمه نهایی شد.
بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی در پی حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی؛همبستگی منطقه‌ای
نورنما | واژگونی کشتی حمل صدها گوسفنددر خلیج عدن
جدال دیدنی غول ها در اسپانیا؛ رئال مادرید (0) - بارسلونا (1) | فیلم گل اول توسط پدری
حمله مجدد جنگنده های امریکایی به صعده و صنعا
شرایط پیش فروش دو محصول پر طرفدار سایپا اعلام شد
نشست خبری استقلال - پیکان؛ صحبت های جالب دین محمدی و مجتبی جباری
اطلاعیه شرکت توانیر درباره احتمال محدودیت برق
گزارش عراقچی از دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان+فیلم
انفجار امروز بندر شهید رجایی موج عجیبی ایجاد کرد+ فیلم
آخرین وضعیت آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی + فیلم
نوسان شبانه قیمت دلار پس از تحولات منطقه‌ای + جدول قیمتها
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی :استقلال1 -پیکان 0 | جباری ناجی استقلال شد + خلاصه بازی
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد + خلاصه بازی
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
گزارش تصویری| انفجار در «اسکله شهید رجایی»
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/8 فوتی و750 مصدوم تاکنون
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
X
آگهی تبلیغاتی