×
اقتصادی
شناسه خبر : 116405
تاریخ انتشار :

در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما؛

نیلی: در دهه‌های گذشته پیچیدگی مسائل ما زیاد و قدرت تحلیل نظام حکمرانی کم شده است/ درودیان: وقتی رشد اقتصادی صفر است، خوب شدن وضع مردم بازی جمع صفر است

فرهاد نیلی: ظرف دهه‌های مسیر واگرایی را طی می‌کنیم که در این مسیر هرچه مسأله پیچیده‌تر می‌شود، به آن تشکیلاتی که درک ساده‌تری و توانایی تحلیل مسائل را ندارد سپرده می‌شود و بنابراین جا می‌ماند و این موضوع به خودی خود پیچیدگی را بیشتر می‌کند. درودیان: وقتی رشد اقتصادی صفر است حتماً باید وضع عده‌ای بد شود تا وضع عده دیگر خوب شود و بعد اینها به جان هم می‌افتند در حالی که در رشد اقتصادی وضع همه خوب می‌شود.

نورنیوز - گروه اقتصاد: «فرهاد نیلی»، کارشناس اقتصادی در برنامه «شیوه» شبکه ۴ : «در نظام‌های مردم سالار که مردم رأی داده و حکمران را انتخاب می‌کنند،  مردم فقط نتایج سیاست‌ها را می‌بینند و لمس می‌کنند. نظام حکمرانی را می‌توان یک نظام خاکستری نامید. به این معنا که نه آنقدر سفید است که بگوییم همه آن قابل دفاع است و نه آنقدر سیاه است که دیگر بگوییم ناامید از آن هستیم. نکته دیگر این است که در نظام حمکرانی معدل گرفته نمی‌شود؛ به این معنا که تعداد نقاط سیاه و سفید را نمی‌شمارند. به این دلیل که زندگی مردم در گرو این نظام حکمرانی است، ۴ نقطه سیاه هم قابل تحمل نخواهد بود. بنابراین نقاط سفید آن چیزی است که باید انجام می‌گرفته ولی نقاط سیاه نیز بدون آنکه بخواهیم متهم به سیاه نمایی بشویم، باید متمرکز بشویم که چرا تعداد نقاط سیاه انقدر زیاد است؟ چرا نقاط سیاه کم نمی‌شوند؟ و چرا حتی گاهی اوقات شاهد آن هستیم که نقاط سیاه در حال افزایش هستند؟ چرا فراوانی نقاط سیاه در جاهایی خیلی زیاد است؟ و چرا اذعان به این نمی‌شود که این نقاط سیاه وجود دارند و چرا دیالوگی صورت نمی‌گیرد؟»

نیلی در ادامه عنوان کرد:« به نظر من نقاط فرود ما در بحث‌هایمان ایران است. یعنی مابقی موارد ذیل این موضوع مطرح می‌شود که برای ما ایران و حفظ ایران به عنوان خواستگاه ما مهم است. اگر خیلی ساده بخواهم نظام حکمرانی را تعریف کنم باید بگویم نظام حکمرانی در واقع شیوه درک مسائل پیچیده و حل مسائل پیچیده است. اگر مسائل به اندازه کافی پیچیده نباشند، احتیاجی به این طول و تفصیل نظام حکمرانی وجود ندارد. هنگامی که نظام حکمرانی را با این طول و تفصیل ایجاد می‌کنیم و سه قوه مققنه، مجریه و قضائیه را درست می‌کنیم، نیروهایی سیار این قوا تعریف می‌کنیم و امثال آن، در واقع نظرمان به این است که هم مسائل اقتصاد و هم مسائلی که روی مسائل اقتصاد اثر می‌گذارند، خیلی پیچیده شده‌اند.» 

او در تبیین این پیچیدگی افزود: «ظرف دهه‌های گذشته، با شیبی که کاملاً معنا دارد، درجه پیچیدگی مسائل ما در حال افزایش است و قدرت تحلیل و تشخیص و حل نظام حکمرانی ما، در حال کاهش است. یعنی یک مسیر واگرایی را طی می‌کنیم که در این مسیر هرچه مسأله پیچیده‌تر می‌شود، به آن تشکیلاتی که درک ساده‌تری و توانایی تحلیل مسائل را ندارد سپرده می‌شود و بنابراین جا می‌ماند و این موضوع به خودی خود پیچیدگی را بیشتر می‌کند. بانک آخرین خاکریز است. اگر بخواهیم که این بحث را دنبال کنیم که ما یک نظام حکمرانی ناتراز را به وجود آورده‌ایم، ناترازی در نظام بانکی ما تخلیه می‌شود. تخلیه ناترازی در نظام بانکی به دلیل اینکه در صورت‌های مالی خودش را نشان می‌دهد، بنابراین بانک‌ها متهم به چیزی می‌شوند که شاید زمانی به آنها رسیده است که خیلی نمی‌توانستند تغییری به وجود آورند»

از سوی دیگر «حسین درودیان»، کارشناس اقتصادی در برنامه «شیوه» شبکه ۴ نیز اظهار داشت: «به نظر می‌آید که ما در کلیات نظام حکمرانی، صورت مسأله را گم کرده‌ایم. صورت مسأله اصلی که کشور و اقتصاد ما با آن روبه‌رو است را نتوانسته‌ایم به درستی به آن تصریح کنیم. به عبارتی نظام حکمرانی ما فاقد یک برنامه یا حتی یک ایده برای توسعه در اقتصاد و ایجاد تغییر است. صریح‌تر بخواهم بگویم، نظام اقتصادی ما عملاً کار نمی‌کند؛ به این معنی مسائلی که ما با آنها روبه‌رو هستیم را نمی‌تواند رصد، شناسایی و اولویت‌بندی کند و برای آن برنامه‌ای بدهد و پشت آن برنامه بایستد، اجرا کند و مشکل را حل کند. ما کاملاً یک خلاء و رهاشدگی در برابر این مشکلات می‌بینیم». 

درودیان در ادامه با اشاره به روزمرگی گفت:« ما به وضوح حاکمیت روندهای روزمره در اقتصاد را جریان حکمرانی می‌بینیم. یعنی روندهایی که خروجی آنها در نهایت بازتولید وضع موجود است. انگار که در وضعیت پایدرای هستیم و فقط لازم است که دقت کنیم از آن وضعیت خارج نشویم و اصلاً انگار لازم نیست که به سطوح بالاتر جهش کنیم. حتی در جاهایی که مثل برنامه توسعه که باید این کارها را انجام بدهیم، تقریباً به صورت یک سنت و عادت برنامه‌نویسی عمل می‌کنیم. فارغ از اینکه برنامه‌های قبلی چه کارکردی داشته‌اند یا حتی بود و نبود آنها تفاوتی داشته است یا خیر.»

درودیان با انتقاد از جایگزینی اصل و حاشیه  افزود: «علائم گم کردن صورت مسأله این است که در نظام اقتصادی ما، مسائل اصلی تبدیل به برنامه بودجه، کسری بودجه، رشد نقدینگی، پایه پولی و.. سایر کلیدواژه‌های پرکاربرد شده است. سایر دستگاه‌ها هم بر اساس این موارد شرح وظایف می‌کنند. شیوه صحیح صورت بندی مسأله یعنی اینکه بیاییم روندهای کشور را رصد کنیم و چند مشکل اصلی و گلوگاهی را شناسایی کنیم و مابقی مسائل را رها کنیم. سپس برای حل آنها یک ایده مرکزی معرفی شود. مثلاً برای بحران آب ما به ایده می‌رسیم که کشاورزی را سرمایه‌بر و بزرگ مقیاس کنیم تا بتوانیم مشکل آب را حل کنیم. بعد از آن این کلان ایده را به یک برنامه عملی تبدیل کنیم و آن برنامه عملی را به چند گام بشکنیم که گام اول گام ساده‌تر، کوچک‌تر، قابل بازخورد و قابل توسعه باشد. صرف نظر از اینکه موفق شویم یا خیر این کاری است که باید انجام دهیم و آن وقت از آنجا می‌فهمیم که بانک کجای این داستان قرار می‌گیرد، بانک مرکزی کجا قرار می‌گیرید، بودجه کجا قرار می‌گیرد، مذاکره کجا قرار می‌گیرد یعنی هنگامی که به مذاکره می‌رویم چه می‌خواهیم و صورت مسأله چه بوده است که متناظر با آن مذاکره کنیم، و غیره.»   

درودیان در ادامه  بیان کرد:« به‌طور کلی تصور من از نظام بانکی و پولی این است که در خدمت تولید باشد. یعنی کارکردی که ما از جمله در جمهوری اسلامی از بانک می‌خواهیم این است که در خدمت تولید و حل مسائل اقتصاد ما باشد. زمانی که برنامه مطرح شد اجرا شود، آن وقت ما می‌توانیم قضاوت کنیم که آیا بانک کارکرد خود را انجام می‌دهد یا خیر. مشکل ما در اقتصاد واقعاً مشکل بینش است. بیش کلان را گم کرده‌ایم. ما دستگاه و نهادی که مسئول و متولی این کار باشد و سطح بالایی از حمایت سیاسی را نیز داشته باشد، نداریم. اگر نگاه کنیم دستگاه‌های اقتصادی ما یک شرح وظایف نسبتاً قابل توجهی دارند که آن هم ربطی به این مسائل پیدا نمی‌کند.»
در ادامة این گفتگو «فرهاد نیلی»، گفت: «ما در زندگی خصوصی خودمان می‌توانیم آزمون و خطا کنیم، اما در عرصه کشور داری نمی‌توان آزمون و خطا کرد. ۸۵ میلیون نفر در کشور زندگی می‌کنند. کوچوک‌ترین اشتباهی در نظام حمکرانی چند ده میلیون نفر را به گروگان می‌گیرد. اگر نگاه ما به کشور نگاهی باشد که می‌توانیم آزمون و خطا کنیم به این صورت که اگر یک نظریه کار کرد انجام می‌دهیم و اگر نه انجام نمی‌دهیم، همین وضعیتی پیش می‌اید که الآن دچار آن هستیم.» 

او ادامه داد:« در اقتصاد می‌گوییم وقتی رشد اقتصادی صفر است، خوب شدن وضع مردم بازی جمع صفر است. یعنی حتماً باید وضع عده‌ای بد شود تا وضع عده دیگر خوب شود و بعد اینها به جان هم می‌افتند در حالی که در رشد اقتصادی وضع همه خوب می‌شود. یک دهه است که ما درگیر این وضعیت هستیم. یعنی وقتی رشد اقتصادی صفر است و شاهد رشد جمعیت هستیم، یعنی درآمد سرانه مستمراً بد می‌شود. چرا نظام حکمرانی چنین چیزی را بازتولید می‌کند؟ حداقل از سال ۱۳۶۲ ما قانون عملیات بانکی بدون ربا داریم، یک قرائت از نظام بانکی داریم و پای آن ایستاده‌ایم. هرکجا هم که به سمت اصلاح رفته گفته‌ایم که نه این قرائت ما از بانک درست است و سعی کردیم که مسائل را بر اساس این قرائت جلو ببریم و هنوز هم همین قرائت را داریم. حال آنکه جریان جهانی در واقع این که است که بانک یک بستر است و کار بانک تجهیز منابع است و تخصیص آن به پروژه‌ها و اولویت‌های سرمایه‌گذاری است و کار بانک مرکزی این است که این نظام تأمین مالی بانک باعث ایجاد تورم نشود. بنابراین بانک مرکزی و بانک تجاری مکمل یکدیگر هستند.»

در ادامه نیلی افزود: وقتی بانک نظام اعتبارسنجی ندارد و نمی‌تواند پروژه‌ای که توجیح اقتصادی و مالی ندارد را کنار بگذارد و آن را تأمین مالی نکند و بانک مرکزی اقتدار کافی را ندارد تا بانکی این کار را انجام نداد، عملیات فعلی آن را عملاً تعطیل کند، دو خطای خیلی بزرگ در اقتصاد رخ می‌دهد. اول آنکه پروژه‌هایی تأمین مالی می‌شوند که هیچ توجیه اقتصادی ندارند که به کرات درگیر آن هستیم و دوم پروژه‌هایی که کارآفرین‌ها می‌خواهند انجام دهند، تأمین مالی نمی‌شود. هر دو خطا را ما در حال حاضر در اقتصادمان داریم. یعنی نظام تأمین مالی داریم که هیچ یک از این دو کار را انجام نمی‌دهد و مشکل نظام حکمرانی ما این است که هنوز کاری با آن ندارد؛ یعنی نه با تورم کار دارد و نه با درست کردن نظام تأمین مالی» 

حسین درودیان، کارشناس دیگر اقتصادی حاضر در برنامه «شیوه» شبکه ۴ نیز توضیح داد: «کلیت ایده بانک مرکزی، سیاست بانکی و پولی در دنیا این است که پول و بانک یک خطر بالقوه است و باید تا جایی که می‌توانیم این خطر را مهار کنیم. خطر اصلی آن هم یکی تورم است که در اثر رشد زیاد حجم پول به وجود می‌آید و دیگری بحران‌هایی است که برای بانک می‌تواند به وجود آید.»

او با اشاره به نقش دولت افزود: «صورت‌بندی کلی از مسأله برای ما باید این باشد که دخالت دولت در اقتصاد را کم کنیم و نظارت‌های بانکی که معطوف به مهار بانک‌ها است را انجام دهیم. اگر بانک مرکزی به طور مشخص سیاستگذار در توسعه طرح‌های عملی مسئولیت دارد، این موضوع کاملاً خط قرمز است و این مورد به بانک مرکزی مرتبط نیست. بانک مرکزی مسئول کنترل نقدینگی و تورم است» 

در پایان فرهاد نیلی عنوان کرد:« اگررئیس بانک مرکزی به دادگاه بیاورند می‌گویند براساس قانون موجود باید عمل می‌کردید. در قانون بانک مرکزی هیچ اختیاری ندارد و تمام اختیارات مختص شورای پول و اعتبار است. سیاست اختیار را به اقتصاد نداده است. سیاست می‌گوید مسأله رشد اقتصادی را حل کنید بدون اینکه وارد روابط تجاری عادی با جهان بشوی، بدون آنکه نظام پرداخت‌ها بتوانند کار کنند. هیچ کشوری نتوانسه معجزه کند و اقتصاد بسته بتواند رشد اقتصادی بالا ۳ تا ۴ درصد به وجود آورد.»

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
مناظره زنده ابتکار و خزعلی با موضوع «سیاست‌گذاری حوزه زنان»
یکشنبه 1401/11/09 ساعت 00:47
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
مناظره زنده ابتکار و خزعلی با موضوع «سیاست‌گذاری حوزه زنان»
معاون زنان و خانواده دولت سیزدهم با معاون پیشین زنان و خانواده دولت دوازدهم با محور «سیاستگذاری حوزه زنان» در برنامه شیوه تلویزیون با هم مناظره کردند.
حسینی :رابطه حکومت با مردم خودش در دیپلماسی عمومی بسیار مهم است/ غلامزاد:مردم ما بین‌الملل و جهان‌بین هستند اما بین‌المللی نیستند
یکشنبه 1401/08/29 ساعت 16:53
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
حسینی :رابطه حکومت با مردم خودش در دیپلماسی عمومی بسیار مهم است/ غلامزاد:مردم ما بین‌الملل و جهان‌بین هستند اما بین‌المللی نیستند
حمیدرضا غلامزاده: شناخت درست و دقیقی از فضای بیرون از ایران ندارند. یک تصوراتی از خارج از ایران هست که این تصویر، تصویر دقیق و روشنی نیست. دیاکو حسینی: رابطه حکومت با مردم خودمان بسیار مهم است. ما چقدر توانایی مجاب کردن شهروندان خودمان را نسبت به سیاست‌ها و رویکردها و هنجار‌هایی که می‌خواهیم آنها را تبلیغ بکنیم، داریم ؟
شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم/ حسن‌خانی: صادرات در شرایط تحریمی به زیان کشور است
سه‌شنبه 1401/08/17 ساعت 15:03
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم/ حسن‌خانی: صادرات در شرایط تحریمی به زیان کشور است
مجید شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم و برایم هم مهم نیست چقدر درباره آن تبلیغات صورت گرفت. حسن‌خانی: در کشوری که تحریم شده است، اگر شما میلیاردها دلار هم صادرات داشته باشد، ممکن است نه‌تنها سودی برای شما نداشته باشد بلکه شما را دچار اختلال در اقتصاد نیز بکند.
اسلامی: دوره‌ای هستیم که قدرت‌‎های نوظهور به دنبال اثبات خودشان هستند/ باقری: اوباما می‌گفت اسد باید برود، اوباما رفت اسد ماند
یکشنبه 1401/08/15 ساعت 16:07
اسلامی: دوره‌ای هستیم که قدرت‌‎های نوظهور به دنبال اثبات خودشان هستند/ باقری: اوباما می‌گفت اسد باید برود، اوباما رفت اسد ماند
رضا باقری: اوباما می‌گفت اسد باید برود. اوباما رفت و بشار ماند. ترامپ هم همین را گفت و رفت اما بشاراسد ماند. محسن اسلامی: ایران توانست در غرب آسیا نظم‌سازی کند، کاری که چین در شرق نتوانست.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هزینه سنگین سلامت روان؛ چالش جدی پیش‌روی بیماران
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ آغاز فرآیند جبران خسارت مجروحان
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
رم، نقطه عطف جدید در روابط ایران و تروییکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
حملات مشترک آمریکا و انگلیس به یمن
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
نورنما | کهنه سربازی که در وصف ایران می خواند!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
سفر مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل + فیلم
لغو حکم کسر امتیاز چادرملو توسط کمیته استیناف و واکنش این باشگاه + سایر حکم ها
به نام عشق بابا
غول روسی وارد می‌شود؛ نجات بندر با بمب آب! + فیلم
بورس دوباره جان گرفت؛ رشد 20 هزار واحدی در چند دقیقه!
کنکور 1404 از راه رسید؛ همه آماده‌اند؟
آخرین آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی
خطرناک ترین تونل تهران کجاست؟
وقتی شب تهران آرام نماند
اروپا در حاشیه، فرانسه در خط مقدم تخریب
بنزین سوپر در بن‌بست مجوز!
وضعیت آب و هوا امروز 10 اردیبهشت +وضعیت استانها
اقتصادنگار | به نخود لوبیای سفره های مردم کاری نداشته باشید
هدف: محیط‌بانِ بی‌پناهِ رو به رو!
حقوق‌ جدید بازنشستگان پرداخت شد؛ وعده همسان‌سازی در آستانه تحقق کامل!
انقلابی در پزشکی:تشخیص آرتروز در کمتر از 5 دقیقه!
برنامه مسابقات امروز 10 اردیبهشت + پخش زنده
فرصت طلایی خرید خودرو در اردیبهشت؛ ایران‌خودرو پیش‌فروش را کلید زد +جزییات و لینک ثبت نام
نورنما | گذری از خیابانهای تهران در سال 1335 خورشیدی
جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی
پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
X
آگهی تبلیغاتی