×
فرهنگی
شناسه خبر : 113070
تاریخ انتشار :

اسلامی: دوره‌ای هستیم که قدرت‌‎های نوظهور به دنبال اثبات خودشان هستند/ باقری: اوباما می‌گفت اسد باید برود، اوباما رفت اسد ماند

رضا باقری: اوباما می‌گفت اسد باید برود. اوباما رفت و بشار ماند. ترامپ هم همین را گفت و رفت اما بشاراسد ماند. محسن اسلامی: ایران توانست در غرب آسیا نظم‌سازی کند، کاری که چین در شرق نتوانست.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: «محسن اسلامی»، دانشیار روابط بین الملل دانشگاه تربیت مدرس در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما گفت: در حوزه روابط بین‌الملل ما شاهد یک تغییر هستیم. اگر در دوره‌ای جنگ سرد بود و نظام دوقطبی حاکم بود و ایالات متحده آمریکا و شوروی دو قطب اصلی روابط بین‌الملل را تشکیل می‌دادند، الآن دیگر آن دوره وجود ندارد و از یکسری قدرت‌های نوظهور صحبت می‌کنیم. قدرت‌هایی که حتی شاید تا ۱۰ الی ۲۰ سال پیش نمی‌شد درباره آنها صحبت کرد.

او افزود: یکی از این قدرت‌ها جمهوری اسلامی ایران است. اصولاً وقتی از نظم نوین جهانی صحبت می‌شود منظور بعد از سال ۲۰۰۱ است؛ به این معنا که ما شاهد یک تغییر در وضعیت روابط بین‌الملل بودیم و ایالات متحده آمریکا بعد از آنکه استنباطش این بود که شوروی را پشت سر گذاشته و به پایان تاریخ نزدیک شده، یک دفعه با ۱۱ سپتامبر مواجه می‌شود و نهایتاً منجر به این می‌شود که ضربه جدی به اقتدار و هژمونی ایالات متحده وارد شود. به همین جهت از ۲۰۰۱ این دوره گذار شکل می‌گیرد و آمریکایی‌ها خیلی تلاش کردند تا آن اقتدار گذشته را به خود ببینند اما اتفاق نیافتد. به تعبیر ترامپ، حدود ۸ تریلیون دلار خرج کردند اما نتوانستند خاورمیانه و غرب آسیا را مثل گذشته در دست داشته باشند. 

اسلامی در ادامه گفت: دوره گذار در حقیقت به این معناست که نظم ساز وجود ندارد. فوقش با گذشته این است که بالاخره در گذشته اگر اتفاقی می افتاد یا روس‌ها آن را تنظیم می‌کردند و یا آمریکایی‌ها فرمول بندی یا قاعده آن را شکل می‌دادند. اما در حاضر در این دوره چنین اتفاقی نمی‌افتد. فرض کنید در یک موضوع بسیار ساده، مثلاً ایالات متحده آمریکا اعلام می‌کند که القاعده حمله کرده است و به افغانستان می‌رود. اما نمی‌تواند افغانستان را مدیریت کند و ۲۰ سال بعد از آنجا به صورت بسیار مفتضحانه‌ای از آنجا برمی‌گردد. 

او ادامه داد: به هر حال در دوره گذار به تعبیر اصلی، ما شاهد دوره‌ای هستیم که یک سری قدرت نوظهور به دنبال این هستند که خودشان را ثابت کنند و تلاش می‌کنند با هر قدرتی که در دسترس دارند خودشان را در میان کنش‌گران بین‌المللی تعریف کنند. تصور کنید یک کشوری مثل چین به واسطه اقتصاد قدرتمندش، یک کشوری مثل روسیه به واسطه تسلیحات نظامی و قدرت اتمی که دارد و یک کشوری هم مانند جمهوری اسلامی ایران به واسطه اینکه مثلاً یک گفتمان مقاومتی در یک کشورهایی را تنظیم می‌کند یا به تعبیری یک نظم سازی در منتظقه پیرامونی خودش به وجود می‌آورد. اینها واقعیت‌های دوران گذار است. در دوران گذار ما به دنبال این هستیم که قدرت‌های نوظهور تثبیت بشوند تا بعد از این دوران نظم دهی است.

اسلامی در ادامه گفت: بر اساس تئوری و فرمولی که داریم، کلا اگر در سیاست خارجی سرمایه‌گذاری شود، یک کشوری با کن‌گری بالا به وجو خواهد آمد. جالب اینجاست که سیاست خارجی بر اساس فرمول به سیاست داخلی کاری ندارد. می‌گویند بر اساس تئوری سیاست خارجی را تقویت می‌کنیم و این سیاست خارجی یعنی توزیع توانمندها در ساختار و به چیز دیگری برنمی‌گردد. فرقی نمی‌کند حاکمیت‌ها برار هستند. یعنی فرقی نمی‌کند بین ایران یا آمریکا. بین مالی و آمریکا. طبق تعریف حاکمیت‌ها دارای یک برابری هستند. این واحد سیاسی چقدر از تواندی‌ها را به خود اختصاص داده است؟ مثلاً توانمندی‌های ایران حداقل یکیش ژئوپولتیک است. یعنی ایران تنگه هرمز را دارد. یک دوره‌ای بحرین را داشته است؛ یک موقعیت استراتژیک. یک موقعی قفقاز جنوبی را داشته است. الآن قفقاز جنوبی سه کشور برای خودش دارد. علاقه‌ای که به سیاست خارجی در ایرانیان است، ذهنیت تاریخی دارد، اما پشتوانه‌های علمی هم دارد. سرمایه‌گذاری روی سیاست خارجی، منجر به همان تقویت توامندی‌ها برای کنش‌گری بیشتر در سطح منطقه و جهان است. 

رضا باقری، استاد و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما گفت: در بحث نظم جدید ۲ - ۳ مولفه وجود دارد که برای ما مهم است. یکیش افول آمریکا است. به این دلیل که این نظمی را که ما در آن قرار داریم ابر قدرتی به نام آمریکا ساخته است. آمریکا وقتی به قدرت می‌رسد به عنوان سوپر پاور و ابر قدرت براساس همان نظریه‌های رئالیستی و واقع‌گرایی، کشورهای دیگر طبق یک مکانیزمی خودشان را با این قدرت تنظیم می‌کنند  و براساس خواسته و منافع اصلی کشور ابر قدرت یک نظمی شکل می‌گیرد. در این نظام بین‌المللی که شکل گرفته است کشورها براساس اولویت دادن به منافع آن ابر قدرت شورع به یارگیری و ائتلاف کردن می‌کنند. پس در نظم جهانی جدید آمریکا مهم است. یعنی اگر کشوری قرار است که ثابت بکند به سمت نظم جدید جهانی در حال حرکت است، این سوال مطرح می‌شود که آمریکا در این میان چه است؟ بحثی قطعی است، نمی‌گوییم آمریکا از بین رفته یا نظم قدیمی تمام شده بلکه آمریکا افول کرده است. 

باقری در ادامه گفت: شاید تنوان گفت قدرت نیروی نظامی آمریکا، قدرت سیاسی، قدرت اقتصادی آمریکا به طور قطع کاهش پیدا کرده اما، قدرت هژمونی که کل دنیا رضایتی از آن داشته باشد دیگر به قطع وجود ندارد. در بحث نژادپرستی و کشته شدن جورج فلوید که در آمریکا رخ داد ما شاهد این بودیم که در دنیا و حتی کانادا که به اصطلاح از متحدین آمریکا است، اظهارنظر و مخالفت‌هایی انجام دادند. در بحث تسخیر کنگره توسط شاید بتوان گفت نیمی از جمعیت آمریکا که طرفدار ترامپ بودند، بی آبرویی بزرگی برای نظام دموکراسی آمریکا به وجود آمد. بنابراین دیگر از نظر هژمون قطعاً نمی‌توان گفت که آمریکا یک قدرت هژمون جهانی است و در اکثر نقاط دنیا به عنوان یک الگوی برتر دموکراسی است و دیگر جایگاه دهه ۹۰ میلادی را ندارد.

او در ادامه گفت: اوباما می‌گفت اسد باید برود. اوباما رفت و بشار ماند. ترامپ هم همین را گفت و رفت اما بشاراسد ماند. آمریکا نتوانست یک فرد را جابجا کند. بعضی‌ها این را یادشان می‌رود. ظهور بازیگران جدید به خصوص به چین باعث شده است که آمریکا از ابر قدرتی خارج شده است، اما فعلاً ابر قدرتی وجود ندارد. 

محسن اسلامی: در فرهنگ ایرانی ایرانیان همه چیز‌ را می‌خواهند اما این بدان معنی نیست که در روابط بین‌الملل مساله پیدا کرده باشی. ایران توانست در غرب آسیا نظم‌سازی کند، کاری که چین در شرق نتوانست. الان دوره طناب کشی است و اگر رهایش کنیم می‌بازیم. ایرانی‌ها خودشان را به اروپا رساندند. طالبان در برابر ایران تواضع می‌کند. آمریکایی‌ها با این هدف از افغانستان بیرون رفتند که طالبان به ایران فشار بیاورد اما تمام افغانستان در خدمت ایران درآمد.

رضا باقری: قبول دارم که اگر با بسیاری از مردم صحبت کنید، می‌گویند ما مشکل گرانی داریم، قدرت منطقه‌ای به چه کارمان می‌آید ولی اگر قدرت رسانه‌ای آمریکا هم کاهش پیدا کند خیلی راحت‌تر می‌توانیم با مردم حرف بزنیم و حرفمان را می‌پذیرند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
مناظره زنده ابتکار و خزعلی با موضوع «سیاست‌گذاری حوزه زنان»
یکشنبه 1401/11/09 ساعت 00:47
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
مناظره زنده ابتکار و خزعلی با موضوع «سیاست‌گذاری حوزه زنان»
معاون زنان و خانواده دولت سیزدهم با معاون پیشین زنان و خانواده دولت دوازدهم با محور «سیاستگذاری حوزه زنان» در برنامه شیوه تلویزیون با هم مناظره کردند.
حسینی :رابطه حکومت با مردم خودش در دیپلماسی عمومی بسیار مهم است/ غلامزاد:مردم ما بین‌الملل و جهان‌بین هستند اما بین‌المللی نیستند
یکشنبه 1401/08/29 ساعت 16:53
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
حسینی :رابطه حکومت با مردم خودش در دیپلماسی عمومی بسیار مهم است/ غلامزاد:مردم ما بین‌الملل و جهان‌بین هستند اما بین‌المللی نیستند
حمیدرضا غلامزاده: شناخت درست و دقیقی از فضای بیرون از ایران ندارند. یک تصوراتی از خارج از ایران هست که این تصویر، تصویر دقیق و روشنی نیست. دیاکو حسینی: رابطه حکومت با مردم خودمان بسیار مهم است. ما چقدر توانایی مجاب کردن شهروندان خودمان را نسبت به سیاست‌ها و رویکردها و هنجار‌هایی که می‌خواهیم آنها را تبلیغ بکنیم، داریم ؟
نیلی: در دهه‌های گذشته پیچیدگی مسائل ما زیاد و قدرت تحلیل نظام حکمرانی کم شده است/ درودیان: وقتی رشد اقتصادی صفر است، خوب شدن وضع مردم بازی جمع صفر است
سه‌شنبه 1401/08/24 ساعت 15:30
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
نیلی: در دهه‌های گذشته پیچیدگی مسائل ما زیاد و قدرت تحلیل نظام حکمرانی کم شده است/ درودیان: وقتی رشد اقتصادی صفر است، خوب شدن وضع مردم بازی جمع صفر است
فرهاد نیلی: ظرف دهه‌های مسیر واگرایی را طی می‌کنیم که در این مسیر هرچه مسأله پیچیده‌تر می‌شود، به آن تشکیلاتی که درک ساده‌تری و توانایی تحلیل مسائل را ندارد سپرده می‌شود و بنابراین جا می‌ماند و این موضوع به خودی خود پیچیدگی را بیشتر می‌کند. درودیان: وقتی رشد اقتصادی صفر است حتماً باید وضع عده‌ای بد شود تا وضع عده دیگر خوب شود و بعد اینها به جان هم می‌افتند در حالی که در رشد اقتصادی وضع همه خوب می‌شود.
شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم/ حسن‌خانی: صادرات در شرایط تحریمی به زیان کشور است
سه‌شنبه 1401/08/17 ساعت 15:03
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم/ حسن‌خانی: صادرات در شرایط تحریمی به زیان کشور است
مجید شاکری: پیمان شانگهای را جدی نمی‌گیرم و برایم هم مهم نیست چقدر درباره آن تبلیغات صورت گرفت. حسن‌خانی: در کشوری که تحریم شده است، اگر شما میلیاردها دلار هم صادرات داشته باشد، ممکن است نه‌تنها سودی برای شما نداشته باشد بلکه شما را دچار اختلال در اقتصاد نیز بکند.
قوچانی: اصلاح‌طلب‌ها نجیب هستند و حرمت مرجعیت را نگه می‌داشتند/ روانبخش: اگر به خاطر حرف مراجع وزیر زن نگذاشتید حجاب هم حرف مراجع است
یکشنبه 1401/08/08 ساعت 14:54
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
قوچانی: اصلاح‌طلب‌ها نجیب هستند و حرمت مرجعیت را نگه می‌داشتند/ روانبخش: اگر به خاطر حرف مراجع وزیر زن نگذاشتید حجاب هم حرف مراجع است
محمد قوچانی: آقای روحانی و خاتمی بر خلاف آقای احمدی نژاد نجیب بودند و حرمت مراجع را نگه‌داشتند. ویژگی احمدی‌نژاد کلاه گذاشتن بر سر روحانیت بود. قاسم روانبخش: 24 سال دولت دست شما بود. چرا یک وزیر زن نگذاشتید با این که شعار زن زندگی می‌دهید؟ یک دوره وزیر زن داشت و آن هم احمدی‌نژاد بود. اگر به خاطر حرف مراجع وزیر زن نگذاشتید حجاب هم حرف مراجع است.
متقی: من سیاست بین‌الملل را تهاجمی می‌بینم/ سلیمی: باید قدرت نظامی داشته باشیم، سپر خوبی است، ولی اگر می خواهیم جایگاه جهانی پیدا کنیم کافی نیست
سه‌شنبه 1401/07/19 ساعت 12:21
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
متقی: من سیاست بین‌الملل را تهاجمی می‌بینم/ سلیمی: باید قدرت نظامی داشته باشیم، سپر خوبی است، ولی اگر می خواهیم جایگاه جهانی پیدا کنیم کافی نیست
استاد دانشگاه: سیاست بین‌الملل سیاست قدرت است. ما یک نگاه ایده آلیستی داریم که بر اساس آن باید به ایده و حقانیت توجه داشته باشیم./ تحلیلگر مسائل بین‌الملل: ایرانی‌ها اگر جایی توانستند تأثیرگذار باشند، به خاطر آگاهی آنها بوده است. معادله قدرت در جهان ما معادله قدرتی است که بر اساس اندیشه و آگاهی است، زیرا انسان موجودی اندیشمند و آگاهی ساز است.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (18)«اردل»
بمب ساعتی آلودگی در تهران؛ آیا طرح اسقاط موتورسیکلت‌ها نجات‌بخش خواهد بود؟
نبض ایمنی بیمارستان ها ضعیف می زند
حراج سکه معلق ماند؛ توپ در زمین بانک مرکزی!
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
درگذشت قایقران قهرمان ایران در انفجار اسکله بندر شهید رجایی
سه هزار موتورسیکلت برقی جدید، راه‌حلی برای ترافیک تهران؟
تورم 193 درصدی سیب‌زمینی در فروردین‌ماه
پزشکیان راهی بندرعباس شد
پیوست رسانه‌ای‌ حلقه مفقوده مدیریت بحران
6 دلیل که احتمال موفقیت مذاکرات با ترامپ را تقویت می‌کند
دیپلماسی کشور به مذاکرات هسته‌ای گره نخورده است
سازمان تأمین اجتماعی جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 را اعلام کرد/ جزئیات افزایش
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد
«قتل در سکوت مسجد؛ معمای خونین لاگراند کومب»
صعود پرسپولیس به نیمه نهایی با شکست حریف ژاپنی
آوار نسل کشی در غزه؛ خاک‌سپاری انسانیت در رم
نورنما | خرید جنگنده رافال؛گام بلند عراق در مدرن سازی نیروی هوایی
یک ماه فرصت طلایی برای تمدید بیمه شخص ثالث بدون جریمه!
خاموشی VAR در دیدار فولاد و تراکتور؛ چالشی برای فوتبال ایران
ریمونتادا از نوع آبی اناری + فیلم بالا بردن جام قهرمانی
دفترچه انتخاب رشته دکتری اصلاح شد؛ مراقب تغییرات باشید!
راک‌استار تاریخ رسمی انتشار GTA 6 را فاش کرد
هشدار درباره مصرف بی‌رویه بتن؛ ساختمان‌های ایران در معرض فاجعه زلزله
سرنخ‌های مرموز در پرونده شهادت محیط‌بان گلستان
افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن به 200 همت در سال 1404+ جدول مبالغ جدید
تغییر ساعت کاری ادارات از خردادماه
راز مفقودی 2 ساله پزشک تبریزی آشکار شد
آخرین امار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی +اسامی
مواجهه صالحی و ترامپ در مراسم تشییع پاپ فرانسیس+ فیلم
سوگواری پراحساس بوشهری‌ها برای بندرعباسی ها+ فیلم
کارت‌ ورود به جلسه کنکور 1404 فردا منتشر می‌شود
مداردیپلماسی | چند مسیر،یک هدف نقشه دیپلماسی چند لایه ایران
انفجار در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا طراحی؟
شرایط پیش فروش دو خودرو پر طرفدار سایپا اعلام شد
وحشت در ونکوور؛ خودرو مرگ به جشنواره آمد! + فیلم
برنامه مسابقات امروز 7 اردیبهشت + پخش زنده
3 روز عزای عمومی در هرمزگان
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/افزایش آمار جانباختگان
لحظه‌شماری برای نتایج / قرعه کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
وضعیت آب و هوا امروز 7 اردیبهشت + وضعیت استانها
حملۀ موشکی مجدد یمن به رژیم صهیونیستی
امروز، آخرین مهلت ثبت‌نام طرح یسنا! +مشمولین و مبلغ پرداختی
قتل‌های ناموسی؛ زخم کهنه‌ای بر روان و فرهنگ جامعه ایران
خلاصه بازی رئال مادرید (2) - بارسلونا (3) | جام را آبی اناری ها در آغوش گرفتند!
تسلیت افراد ورزشی برای حادثه دردناک بندر شهید رجایی
صنعت نفت آبادان هم راهی نیمه نهایی شد.
بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی در پی حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس
نورنما | واژگونی کشتی حمل صدها گوسفنددر خلیج عدن
نشست خبری استقلال - پیکان؛ صحبت های جالب دین محمدی و مجتبی جباری
X
آگهی تبلیغاتی