×
فرهنگی
شناسه خبر : 110449
تاریخ انتشار :

در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما؛

رهدار: «اسلام سیاسی» جعل غربی هاست!/ اسفندیاری: امیرالمومنین بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کرد نه بر اساس ایمان مردم

محمد اسفندیاری، دین پژوه در برنامه شیوه در شبکه 4 سیما با موضوع «اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی» گفت: امیرالمومنین حاکم کوفه، وقتی می خواهد حکومتش را معرفی کند نمی‌گوید در حکومتم نماز جمعه‌ام اینقدر است، می‌فرماید: در پایتخت من کوفه کسی نیست که در رفاه نباشد. علی (ع) که دنیا را سه طلاقه کرده بود، مردم جامعه خودش را، مردمی که آب قنات نداشتند را دنبال آب حیات نمی فرستاد! وعده اخروی به آنها نمی داد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: محمد اسفندیاری، دین پژوه در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما با موضوع «اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی» گفت: مشکل در اسلام سیاسی نیست؛ مشکل در تلقی های غلط از سیاست است که به اسم اسلام سکه زده شده است. هر کسی با اسلام آشنا باشد، تأیید می‌کند که اسلام یک دین سیاسی است.

تا پیش از انقلاب اسلامی ایران اسلام غیرسیاسی بر صندلی متهم نشسته بود. خیلی‌ها شکایت می‌کردند که چرا اسلام وارد میدان مبارزه و دفاع از مردم نمی‌شود. حتی سهراب سپهری که شاعر گوشه گیری بود و اصلا در فضاهای اجتماعی و سیاسی نبود در شعر مشهور خود می‌گوید که من قطاری دیدم که  فقه می‌برد و چه سنگین می‌برد و قطاری دیدم که سیاست می‌برد و چه خالی می‌رفت. این زبان حال خیلی‌ها بود.

اسلام در دهه ۴۰ و ۵۰ وارد درگیری های سیاسی و اجتماعی شده بود.

اسفندیاری گفت: حکومت امیرالمومنین یک حکومت ۱۰۰ درصد اخلاقی بود.

رهدار، استاد علوم سیاسی: «اسلام سیاسی» اصلا جعل غربی‌هاست! اسلام به تعبیر حضرت امام همه‌اش سیاست است، اسلام سیاسی جعل شده به عنوان اسلامی است که مدعی حکومت است؛ اسلامی که مدعیست که در برابر طرح غرب برای اداره اجتماع انسانی طرح دارد. آشکارا جعل این واژه در برابر طرح غرب است.

اسلام به تعبیر حضرت امام همه‌اش سیاست است. کسی که می‌گوید «اسلام سیاسی» انگار می‌گوید ما یک اسلام غیرسیاسی هم داریم.

غربی‌ها وقتی اسلام سیاسی را طرح می‌کنند مصادیقی را ذکر می‌کنند: طالبان، داعش حتی القاعده و در نهایت جمهوری اسلامی! در حالی که ما در راه مخالفت با آنها کلی شهید داده‌ایم.

غربی‌ها در برابر اسلام سیاسی یک واژه دیگر را هم جعل کرده‌اند، به اسم اسلام مدنی یا اسلام اجتماعی به این معنا که اسلام کاری به حکومت ندارد و به رفتار مردم کار دارد و مسلمان‌ها را می‌گوید تک تک اخلاقی زیست کنند و مالزی و ترکیه را هم نمونه آن ذکر می‌کنند.

امام خمینی ۱۰ سال در راس یک نظام سیاسی قرار داشت و تا مرز عصمت کنش کرد

شهید آوینی می گفت ظهور امام خمینی (ره) مسأله عصمت اهل بیت علیه السلام را برای ما حل کرد. ما پیش از این عصمت را وجداناً می‌پذیرفتیم. ولی ما در قرن ۲۰ آدمی غیرمعصوم را دیدیم که تا مرز عصمت زیست. در مرکز ثقل سیاست هم زیست. مخالفین امام خمینی نتوانستند به او بگویند که دغل بازی کرد.

امام ۱۰ سال در راس یک نظام سیاسی قرار داشت و به تعبیر شهید آوینی تا مرز عصمت کنش کرده که اعجاب مخالفینش را برانگیخته است.

 امیرالمومنین به هیچ وجه در آزادی سیاسی کوتاه نیامد؛ به مردم گفت نمی‌خواهم برای اینکه شما را به بهشت ببرم، خودم را جهنمی کنم!

حضرت علی (ع) بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کرد نه بر اساس ایمان مردم و انقلابی بودن آنها

محمد اسفندیاری، دین پژوه گفت: امیرالمومنین در حکومتش از دو اصل به هیچ وجه کوتاه نیامد: یکی عدالت اقتصادی و دیگری آزادی.

عدالت اقتصادی به معنی بسیار پررنگش و آزادی سیاسی هم

امیرالمومنین در بیت‌المال مساوات را رعایت می‌کرد. بین عرب، فارس، غلام و آزاد فرقی نمی‌گذاشت، ولی دامنه‌اش خیلی گسترده‌تر بود.

وقتی عمر خلیفه شد به افرادی که پیشگام بودند در اسلام، زودتر اسلام آورده بودند، جهاد کرده بودند، سهم بیشتری داد.

وقتی امیرالمومنین به خلافت رسید گفت نه! هیچ. بین فردی که شمشیر زده و کسی که خانه‌اش خوابیده فرقی نیست. من بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کنم نه بر اساس ایمان مردم و انقلابی بودن آنها.

طلحه و زبیر از اصحاب پیامبر بودند و جهاد کرده بودند و ناراحت شدند. امیرالمومین به آنها گفت هر کاری کردید پاداشش در آن دنیاست.

امیرالمومنین رانت نداد، امتیاز به هیچکس نداد، با پول دهان کسی را نبست. برعکس معاویه که با پول می‌بست.

امیرالمومنین به هیچ وجه در آزادی سیاسی کوتاه نیامد. طلحه و زبیر از امیرالمومنین مکدر شدند. سیره پیامبر و امیرالمومنین این گونه بود که به هر کس که می‌دیدند تشنه قدرت است، مقام نمی‌دادند. به چه دلیل؟ چون کسی که قدرت طلب است وقتی به او مقام بدهید او از آن به بعد فقط به فکر مقام می شود، هدفش فقط مقام است.

طلحه و زبیر بصره و کوفه را می‌خواستند. بعد از مدتی آمدند پیش امیرالمومنین. اختلاقی پیش آمده بود و گفتند ما می‌خواهیم به مکه برویم. امیرالمومنین فرمود بفرمایید. گفتند می‌خواهیم برویم عمره انجام بدهیم. امیرالمومنین فرمود: به خدا قسم قصد عمره ندارند قصد خدعه دارند و می خواهند بروند و به جنگ ما بیایند. و همین شد. از کوفه رفتند به مکه و با عایشه همدست شدند و سپاهی گران علیه امیرالمومنین راه انداختند. اما امیرالمومنین آزادی آنها را سلب نکرد، نگفت ممنوع الخروجید!

{امیرالمومنین} ایستاد و از آزادی دفاع کرد، ولو اینکه بیایند و با او بجنگند. حکومت پایه اش متزلزل می‌شود؟ خب بشود. اگر امیرالمومنین جلوی آنها را می‌گرفت الآن ما اینجا نمی‌نشستیم و بگوییم امیرالمومنین!

ما اگر می‌گوییم امیرالمومنین به خاطر این است که اخلاق را در سیاست آورد.

نمونه دیگر هم خوراج است. آنها خروج کرده بودند علیه امیرالمومنین. به مسجد می‌آمدند و به امیرالمومنین بد و بیراه می‌گفتند.

امیرالمومنین نکته‌ای را در مورد نگاه مرد به زن گفت و یکی از خوارج که نشسته بود دید امیرالمومنین نکته قشنگی را فرمودند. خارجی گفت: خدا بکشد این علی را! چقدر دانا است، چه چیزهایی می‌فهمد!

مردم رفتند به سوی این خارجی که او را بکشند. امیرالمومنین گفت نه نه دست نگه دارید مردم! ولش کنید! به ما فحش داد جوابش فحش است که از ما دور باد. یا باید او را ببخشیم که سیره ما این جور است. این سیره امیرالمومنین با خوراج بود.  به آنها هم گفت تا وقتی دست به شمشیر نبردید ماه به ماه بیایید و حقوقتان را از بیت‌المال بگیرید. راحت هم می‌توانید به مسجد بیایید.

مردم کوفه با امیرالمومنین راه نمی‌آمدند. در جنگ، صلح  و ... امیرالمومنین می‌گفت چاره‌ای نیست، نمی‌شود مردم را سرکوب کرد. امیرالمومنین گفت: مردم می‌دانم چه می‌خواهید، شمشیر! ولی من این جوری نیستم که بخواهم شما را مطیع کنم، اما خودم را خراب کنم، برای اینکه شما را به بهشت ببرم، خودم را جهنمی کنم. می‌دانم مردم می‌شود شما را به زور مطیع کرد. امیرالمومنین شمشیر را داشت، اما شمشیر را غلاف کرده بود. شما را درست کنم و خودم فاسد بشوم، هرگز!

امیرالمومنین به مردم می گوید من با شما مدارا می کنم و می دانم چطور شما را اصلاح کنم، اما نمی خواهم شما را اصلاح کنم با فاسد کردن خودم، یعنی با زور!

روی همین حساب، چون امیرالمومنین سیاستش اخلاقی بود، می‌گفتند امیرالمومنین سیاستمدار نیست!

امیرالمومنین شکایت می‌کند و می‌گوید حتی قریش آمدند گفتند که انسان شجاعی هستی ولی جنگ و تاکتیک‌های سیاسی را نمی‌دانی!

علی اخلاق را حاکم بر سیاست کرد. امیرالمومنین می‌گوید قسم به خدا، معاویه از من زیرک تر و باهوش تر نیست، اما او پیمان شکنی می‌کند، تبهکاری می‌کند. اگر قرار بود پیمان شکنی اصل باشد من می‌توانستم زیرک ترین افراد باشم.

امیرالمومنین اصلی را رعایت می‌کرد که خیلی از ما فراموش می‌کنیم. برای او پیروزی اخلاقی مهم بود، نه پیروزی سیاسی.

حضرت علی (ع) وقتی می‌خواهد حکومتش را معرفی کند نمی‌گوید نماز جمعه ام اینقدر است، می‌گوید در پایتختم کسی نیست که در رفاه نباشد.

امیرالمومنین حاکم کوفه، وقتی می‌خواهد حکومتش را معرفی کند، نمی‌گوید در حکومتم نماز جمعه‌ام اینقدر است، فلان اعمالم اینقدر است. می‌فرماید: در پایتخت من کوفه کسی نیست که در رفاه نباشد.

علی (ع) که دنیا را سه طلاقه کرده بود، مردم جامعه خودش را، مردمی که آب قنات نداشتند را دنبال آب حیات نمی فرستاد! وعده اخروی به آنها نمی‌داد.

می‌فرماید: هیچ کسی در کوفه نیست مگر اینکه در رفاه است. من چنین جامعه‌ای درست کردم. این ملاک جامعه اسلامی است. امیرالمومنین روی سه مصداق انگشت می‌گذارد: پایین‌ترین افراد در کوفه کسانی هستند که نان گندم می‌خورند، مسکن دارند و از آب گوارای فرات می‌نوشند.

ما اگر می‌گوییم اسلام سیاسی و اسلام سیاسی حکومتی دارد که جمهوری اسلامی است، الگویش باید نهج البلاغه باشد.

امیرالمومنین مردم را خودی و غیرخودی نمی‌داند

الگوی حکومتی که در عهدنامه مالک اشتر است مال غیر معصوم است. امیرالمومنین، مالک اشتر را حاکم مصر می‌کند و معصوم هم نیست و امیرالمونین می‌گوید این مانیفیست حکومت توست. الگوی ما علی نیست، خب مالک اشتر باشد.

امیرالمومنین مالک اشتر را به مصر می‌فرستد، چه می‌کند؟ اگر ما بودیم می‌گفتیم مردم خودی غیرخودی، با حجاب و بی‌حجاب، حزب‌اللهی غیرحزب‌اللهی. امیرالمومنین می‌گوید مالک به مصر برو، تمدن دیرپایی دارد، فرهنگ متنوعی دارد، بدان! مردم را دو قسم کن، یا هم دین تو هستند یا هم نوع تو هستند. هم دین تو نیست، عیبی ندارد، انسان که هست. امیرالمومنین این جور می‌بیند. خودی غیرخودی نمی‌کند.


صداوسیما
اخبار مرتبط
فاصله ما با فقه علوی
دوشنبه 1403/10/24 ساعت 09:14
مسیح مهاجری*
فاصله ما با فقه علوی
گمان نشود نهج‌البلاغه فقط مجموعه‌ای از توصیه‌های حکومتی بر پایه سیاست و اموری از قبیل مدیریت و دفاعیات است. این سخن از هرکس باشد نشان‌دهنده عدم شناخت او از نهج‌البلاغه است.
فاضلی: جنبش اخیر اجتناب ناپذیر بود؛ جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است/ نادری: سوال این است که اصلاً ما ظرفیت دموکراسی را داریم؟
یکشنبه 1401/07/17 ساعت 12:31
فاضلی: جنبش اخیر اجتناب ناپذیر بود؛ جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است/ نادری: سوال این است که اصلاً ما ظرفیت دموکراسی را داریم؟
نعمت الله فاضلی، جامعه شناس در برنامه شیوه در شبکه 4 گفت: این جنبش اجتناب ناپذیر بوده، زیرا جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است. احمد نادری، نماینده مجلس: در همه انقلاب ها ممکن است افراط‌هایی باشد. آیا انقلابی هست که در آن حرکات از جنس افراط نبوده باشد؟ من که سراغ ندارم!
نماینده تهران: بچه‌های کف خیابان بچه‌های این کشور هستند
دوشنبه 1401/07/11 ساعت 15:26
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
نماینده تهران: بچه‌های کف خیابان بچه‌های این کشور هستند
روح الله ایزدخواه در برنامه «شیوه» شبکه 4 گفت: بچه‌هایی که الآن کف خیابان هستند به هر حال بچه‌ها این کشور هستند، زیر 18 سال هستند، زیر 30 سال هستند، اینها بچه‌های ما هستند.
سیاح: خیلی راه‌ها غلط است؛ اخبار بد حال مردم را بدتر می‌کند/ آروین: نباید علت و معلول را اشتباه بگیریم، نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است
یکشنبه 1401/07/10 ساعت 13:04
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
سیاح: خیلی راه‌ها غلط است؛ اخبار بد حال مردم را بدتر می‌کند/ آروین: نباید علت و معلول را اشتباه بگیریم، نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است
عضو پیشین شورای شهر تهران در برنامه شیوه: هر ایرانی می پرسد چرا هر روز سخت تر از دیروز است؟ نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است. امیر سیاح، پژوهشگر اقتصاد: ذهنیت مردم خیلی جاها اشتباه می‌کند؛ خیلی راه‌ها غلط است. اخبار بد حال بد مردم را تشدید می‌کند.
رؤیاى سرنگونى جمهورى اسلامى همچنان برجاست!
شنبه 1401/07/09 ساعت 11:56
تحلیل مهاجرانی از آشوب‌های اخیر؛
رؤیاى سرنگونى جمهورى اسلامى همچنان برجاست!
وزیر ارشاد دولت اصلاحات در رشته توئیتی نوشت: اعتراض که حق طبیعى مردم است، تبدیل به محملى براى آشوب و براندازى شده است.
عسگرپور: راجع به گشت ارشاد ببینید سینما چگونه نقش خودش را ایفا کرده است/ اسفندیاری: این قدر آزادی بوده که سه فیلم کمدی در مورد گشت ارشاد ساخته شده است
پنج‌شنبه 1401/07/07 ساعت 15:07
در برنامه «شیوه» در شبکه 4 سیما؛
عسگرپور: راجع به گشت ارشاد ببینید سینما چگونه نقش خودش را ایفا کرده است/ اسفندیاری: این قدر آزادی بوده که سه فیلم کمدی در مورد گشت ارشاد ساخته شده است
اسفندیاری: هنرمندان این روزها جاده صاف‌کن جماعتی شده‌اند که عرضه برگزاری یک تجمع در لندن را ندارند. عسگرپور: مادامی که نتوانیم فضای باز را در رسانه‌های رسمی خودمان داشته باشیم نمی‌توانید توقع داشته باشید که هنرمندان ما در فضا و چهارچوبی که شما می‌گویید، حضور داشته باشند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | از عجایب جهان ؛پیاده رو موسی در ونزوئلا
لیورپول تاج قهرمانی را با 5 گل پس گرفت + خلاصه بازی
رم اینتر را به زانو درآورد | مهدی طارمی 90 دقیقه نیمکت نشین بود
فرار شیاطین سرخ از شکست با گل معجزه آسای دقیقه 90+6 + خلاصه بازی
پادکست | تفاوت بین نسل ها،چگونه درکشان کنیم؟
سقوط درخت روی خودرو ؛ دقایقی قبل +فیلم
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت+ فیلم
دیدار سفیر عربستان و نماینده ولی فقیه؛ چه نکاتی در مورد حج و زیارت مطرح شد؟
رئیس جمهور پس از بازدید از اسکله شهید رجایی به تهران بازگشت
غم جان‌باختگان اسکله رجایی، سینماهای ایران را تعطیل کرد!
آخرین جزییات طوفان عصر امروز تهران/تعداد مصدومان و فوتی ها + فیلم و تصاویر
کسانی که مدام سردرد دارند بخوانند!
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (18)«اردل»
طرح پلیس راهور برای خروج موتور سیکلت از چرخه حمل و نقل
نبض ایمنی بیمارستان ها ضعیف می زند
حراج سکه چرا معلق ماند؟
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
درگذشت یکی از قهرمانان قایقرانی در انفجار اسکله بندر شهید رجایی
سه هزار موتورسیکلت برقی جدید، راه‌حلی برای ترافیک تهران؟
تورم 193 درصدی سیب‌زمینی در فروردین‌ماه
پیوست رسانه‌ای‌ حلقه مفقوده مدیریت بحران
6 دلیل که احتمال موفقیت مذاکرات با ترامپ را تقویت می‌کند
دیپلماسی کشور به مذاکرات هسته‌ای گره نخورده است
سازمان تأمین اجتماعی جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1404 را اعلام کرد/ جزئیات افزایش
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد
«قتل در سکوت مسجد؛ معمای خونین لاگراند کومب»
صعود پرسپولیس به نیمه نهایی با شکست حریف ژاپنی
آوار نسل کشی در غزه؛ خاک‌سپاری انسانیت در رم
نورنما | خرید جنگنده رافال؛گام بلند عراق در مدرن سازی نیروی هوایی
ضرب الاجل پلیس راهور برای تمدید بیمه شخص ثالث بدون جریمه!
خاموشی VAR در دیدار فولاد و تراکتور؛ چالشی برای فوتبال ایران
اصلاحات مهم در دفترچه انتخاب رشته دکتری
ریمونتادا از نوع آبی اناری + فیلم بالا بردن جام قهرمانی
راک‌استار تاریخ رسمی انتشار GTA 6 را فاش کرد
هشدار درباره مصرف بی‌رویه بتن؛ ساختمان‌های ایران در معرض فاجعه زلزله
راز سر به مُهر شلیک در دل شب کوهستان گلستان
افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن به 200 همت در سال 1404+ جدول مبالغ جدید
تغییر ساعت کاری ادارات از خردادماه
راز مفقودی 2 ساله پزشک تبریزی آشکار شد
آخرین امار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی +اسامی
مواجهه صالحی و ترامپ در مراسم تشییع پاپ فرانسیس+ فیلم
سوگواری پراحساس بوشهری‌ها برای بندرعباسی ها+ فیلم
کارت‌ ورود به جلسه کنکور 1404 فردا منتشر می‌شود
مداردیپلماسی | چند مسیر،یک هدف نقشه دیپلماسی چند لایه ایران
انفجار در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا طراحی؟
شرایط پیش فروش دو خودرو پر طرفدار سایپا اعلام شد
وحشت در ونکوور؛ خودرو مرگ به جشنواره آمد! + فیلم
برنامه مسابقات امروز 7 اردیبهشت + پخش زنده
3 روز عزای عمومی در هرمزگان
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/ حضور رئیس جمهور در محل حادثه
X
آگهی تبلیغاتی