×
فرهنگی
شناسه خبر : 100118
تاریخ انتشار :

در گفتگو با نورنیوز بررسی شد؛

در دالان هزار توی فرقه‌ها چه می‌گذرد؟

می‌توان دلایلی را برای پیدایش فرقه‌ها برشمرد اولاً محوریت و کاریزمای فردی یا شهوات شخصی خود فرد است. شما در فرقه‌ای مانند منافقین که از تشکیلات به حزب سیاسی و از حزب به فرقه تغییر ماهیت داد، یکسری تمایلات شخصی رهبر فرقه را می‌بینید...

نورنیوز ـ گروه جامعه: در میان عارضه‌‎های اجتماعی کمتر مسئله‌ای به اندازه ظهور و افول فرقه‌های انحرافی از درجه بالایی از اهمیت برخوردار است. این مسئله به قدری برای بهداشت و سلامت روانی جوامع بشری اهمیت دارد که بدون تسامح می‌توان گفت ایجاد هر فرقه منحرف جدید در جامعه به مثابه یک آسیب و بیماری اجتماعی به شمار می‌رود.

با این وجود کمتر پژوهشی به طور دقیق ذات و ماهیت فرقه‌ها را به عنوان یک بیماری اجتماعی مورد کاوش قرار داده است.

با توجه به اهمیت حیاتی این مسئله برای امنیت روانی جامعه ایران و به منظور تاباندن نوری بر دالان هزارتو و اسرارآمیز فرقه‌ها طی گفتگویی با حجةالاسلام «سیدصادق علوی» معاون پژوهشی بنیاد مطالعاتی روشنگر سعی کردیم به ماهیت، عملکرد و شیوه‌های مقابله با فرقه‌های انحرافی در جامعه بپردازیم.

نورنیوز: به عنوان مقدمه بحث ماهیت و چیستی یک فرقه را توضیح دهید؟

علوی: در خصوص چیستی و ماهیت فرقه نظرات مختلفی وجود دارد یکسری از کارشناسان معنای فرقه را بعد از دوران پست مدرنیته یعنی از سال 1968م به بعد و فضای جدیدی که در حوزه فلسفه و اندیشه سیاسی غرب به وجود آمد می‌بینند. یعنی آنچه که بعد از جنگ جهانی دوم و  بر پایه نظرات فروید، مارکس و نیچه در حوزه روان شناسی، اقتصاد و فلسفه به وقوع پیوست. معنای جدیدی از ادیان را برای فضای اجتماعی غرب تعریف نمود به مرور اختلاف در این زمینه که آیا فرقه ماهیت دینی دارد یا نه و این که چه تفاوتی بین فرقه و ادیان نو پدید دینی یا همان New religious movmentیا  فرقه ودین وجود دارد مطرح شد می‌توان کارکردهای متفاوتی برای این دو برشمرد.

حالا اگر بخواهیم این بحث تاریخی را ادامه داده و مبنای خودمان را کتاب خانم تالر سینگر(فرقه ئها در میان ما) قرار دهیم خواهیم دانست که این کتاب یکسری مشخصه‌هایی در مورد یک چیستی دارد که هر جریانی آن چیستی را داشته باشد می‌توان نام فرقه را بر آن نهاد. مواردی مانند شست و شوی مغری، محوریت افراد یا دوری از تعقل در این زمره قرار می‌گیرند خانم شاه حسینی و آقای دکتر احمدی نظرات گفته شده در این خصوص را در کتاب در قلمرو سایه‌ها گردآوری کرده‌اند. فرقه یک پدیده اجتماعی شامل یک جمعیت فعال محدود با محوریت فرد محدود و برای اهداف محدود است. این یک تعریف کلی است که می‌توانیم از فرقه بر اساس فرهنگ بومی ایرانی داشته باشیم.

نورنیوز: علل سیاسی-اجتماعی به وجود آمدن این مجموعه‌های بسته یا همان فرقه‌ها چیست؟

علوی: می‌توان دلایلی را برای پیدایش فرقه‌ها برشمرد اولاً محوریت و کاریزمای فردی یا شهوات شخصی خود فرد است. شما در فرقه‌ای مانند منافقین که از تشکیلات به حزب سیاسی و از حزب به فرقه تغییر ماهیت داد، یکسری تمایلات شخصی رهبر فرقه را می‌بینید. برخی دلایل نیز اجتماعی هستند مثلاً در فضایی که بحرانهای اجتماعی اوج می‌گیرد به عنوان نمونه در عراق پس از سقوط صدام ما می‌توانیم پس از سقوط رژیم بعث در سال 2003م بیشترین جریانات فرقه‌ای را در این کشور مشاهده کنید. مانند ظهور فرقه انحرافی احمد اسماعیل بصری، جریان صرخی و جریانهای مختلف دیگر یا به عنوان مثال ظهور داعش در کشور عراق این قبیل فرقه‌ها به دلیل ظهور بحرانهای اجتماعی که در یک دوره خاص در کشور به وقوع می‌پیوندد ایجاد می‌شوند.

یک دلیل دیگر که می‌توان آن را با مطالعه میدانی در بین قربانیان فرقه‌ها یافت نیازهای عاطفی و روان شناختی طرفداران و هواداران فرقه‌ها است. از این جهت با سه زاویه می‌توان علل پدید آمدن یک فرقه را تشریح نمود.

نورنیوز: برداشتی که از صحبت شما می‌شود این است که وقتی وضعیت و شرایط اجتماعی در حالت آنومیک یا در حال گذار قرار می‌گیرد و یک نوع هرج و مرج اجتماعی بر جامعه حکمفرما می‌شود، ممکن است جامعه با برخی از بحرانها هم دست و پنجه نرم کند و شرایط برای پیدایش فرقه‌ها فراهم می شود. سؤال اینجاست که چرا جامعه ایران که اکنون شرایط انقلاب اجتماعی را پشت سر گذاشته و در حال ورود به عصر مدرن با شاخصه‌های اسلامی است به چه دلایلی شاهد ظهور و فعالیت فرقه‌های گوناگون است. ما منکر وجود برخی معضلات و مسائل اجتماعی در جامعه نیستیم ولی می‌خواهم بدانم مگر شرایط جامعه در حال حاضر برای فعالیت فرقه‌های گوناگون مناسب است که اینها الان شکل می‌گیرند این هجومی که در شرایط فعلی جامعه ما در ارتباط با فرقه‌ها شاهد آن است ریشه‌اش در کجا است لطفاً این مسئله را آسیب شناسی کنید؟

علوی: حتی اگر فرض کنیم که کشور ما یک کشور مذهبی هم نباشد اما یک کشور معنوی که یکسری عناصر معنوی را در خود دارد خود به خود برای فرقه‌های گوناگون جذابیت می‌یابد. به همین دلیل کشور ما سالها است که مورد هجوم و هدف تبلیغات فرقه‌های گوناگون قرار دارد. اما نکته اساسی اینجا است که چاپ و نشر کتابهای گوناگون مانند قانون جذب و موفقیت سالها است که با مجوز وزارت ارشاد صورت می‌گیرد و در حال حاضر بسیاری از کتابهای فرقه‌ای در خیابانهای ما به فروش می‌رسد.

دکتر حمزه شریفی دوست صاحب کتاب اسلام و قانون جذب در یکی از کتب خود می‌گوید بعد از قرآن کریم یکی از بیشترین تیراژهای چاپ کتاب در کشور به یکی از کتابهای قانون جذب مربوط است این مسئله نشان می‌دهد که در خصوص کتب ضاله فقط بحث قاچاق مطرح نیست و ما سالها است از طریق مجوزهایی که وزارت ارشاد منتشر می‌کند و همچنین از طریق دعوق افرادی مانند بریان تریسی یا پائولو کوئیلو به ایران به هزینه بیت المال منجر به افزایش فعالیت این جریانهای انحرافی در ایران می‌شویم.

از طرفی چون داعیه حکومتداری اسلامی در نظام مقدس جمهوری اسلامی بسیار قوی است طبیعتاً جریانهای معاند که در واقع ادیان نوپدید دینی هستند و اداهای گسترده‌تری از جمهوری اسلامی دارند به صورت خود به خود یک تقابل جدی با دین رسمی کشور داشته خواهند داشت.

نورنیوز: راه کار فرهنگی این حوزه را چگونه می‌بینید؟

علوی: یکی از فلاسفه غربی به نام گادامر در جمله‌ای می‌گوید: «حذف اساساً از طریق جایگزینی صورت می‌گیرد.» یعنی ما نمی‌توانیم کلاً حذفی را داشته باشیم که از طریق جایگزینی گزینه بهتر روی کار نیاید. ما به طوری کلی یک پتانسیل فرهنگی بالایی داریم و باید این ظرفیت بالای فرهنگی را از حالت تبلیغ حکومتی به دغدغه اسلامی و انسانی تبدیل کنیم تا بتوانیم گفتگو گفتمان جدیدی را با جامعه خودمان داشته باشیم این مسئله در عناصر گوناگون خود نیاز به بررسی دار مثلاً در حوزه حجاب یا امر به معروف و نهی از منکر یا سایر گفتمانهای دینی.

به عنوان مثال راهیان نور طی این 30 سال به عنوان یک پدیده فرهنگی غیر حکومتی در حال انتشار است. یعنی سالها است ده‌ها نفر به راهیان نور می روند و همچنین راه پیمایی اربعین یک عبادت سیال است یعنی یک حرکت مردمی و مستقل از حکومت است یا مثلاً پدیده اعتکاف و نماز جمعه نیز به همین صورت است. خیلی از این مسائل شاید گرایشات چندان جوان پسند نداشته باشد ولی اینها به عنوان یک ایجاب در مقابل یک سلبی که وجود دارد باید شناسایی شود. حکومت هم نقش به سزایی در ترویج این مسئله دارد ما باید این مسائل را شناسایی نموده و در جامعه به صورت الگوهای انسانی مطرح کنیم وگرنه نقد به ما هو نقد نمی‌تواند برای ما کارساز باشد ولو این که نقدهای ما بسیار دقیق و علمی باشد.

نورنیوز: به نظر شما فرقه‌ها چگونه می‌توانند به امنیت اجتماعی ضربه زده و بنیانهای اساسی اجتماع را زیر سؤال ببرند در این میان شما وظیفه نهادهای دولتی در برخورد با فرقه‌ ها را چگونه می بینید؟

علوی: من معتقدم پتانسیل‌هایی که انقلاب اسلامی در این 45 سال جلوی پای جریانهای مذهبی و انقلابی گذاشته است این اجازه را به نظام جمهوری اسلامی می‌دهد که جریانهای انحرافی را با جریانهای معنوی دینی درگیر کند و  نیز معتقدم جریانهای دینی از جمله مذهب حقه تشیع و مراسمات مذهبی مربوط به آن مانند مناسبات محرم و صفر با پتانسیلهایی که دارد اگر بین جریانهای دینی و فرق انحرافی گفتگو صورت بگیرد و درگیری بین این دو از یک درگیری سیاسی و حکومتی به یک نزاع علمی و مردمی تبدیل شود در این صوت جریانهای انحرافی دیگر خطر سابق را که در حوزه امنیت اعتقادی و اجتماعی نخواهند داشت و خود به خود به سمت یک خنثی سازی پیش خواهند رفت.

بنده همچنین معتقدم اگر فضایی برای برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی فراهم شود فرقه‌ها تهدیدی به آن معنا نخواهند داشت. این فرقه‌ها محدودیتهای ایجاد شده برای خود را در نهادهای حقوق بشری مانند سازمان ملل به عنوان وسیله‌ای برای تبلیغات علیه ایران اسلامی به شمار می‌آورند اما اگر فضایی برای نقد واقعیب اینها وجود داشته باشند نمی‌توانند علیه امنیت فرهنگی کشور اقدامی بکنند.

نورنیوز: مردم به عنوان جامعه هدف بسیاری از این فرقه‌ها چه وظیفه‌ای در خصوص این جریانات دارند؟

علوی: ما راهی جز افزایش مطالعات حقیقی هم در حوزه نقد و هم در حوزه ایجابی نداریم به هر حال فضای مجازی و گسترش نظرات احساسی و غیر علمی به همراه ارائه یکسری نظریات زرد باعث کم عمق شدن تحلیلها شده است به تعبیر مرحوم دکتر شریعتی این فضا ما را به سمت و سویی می‌برد که تبدیل به یک اقیانوس با عمق یک وجب بشویم و آن عمق تحلیلی خود را از دست بدهیم.

من معتقدم با سنت گفتگوهای علمی و ترویج سنتهای مطالعاتی مانند مطالعه کتابهای فقهی که منجر به آشنایی دوباره با تراث فقهی و معنوی اسلام می‎شود و از همه مهم‌تر گسترش عقلانیت فلسفی و عرفان اهل بیتی ما می‌توانیم در مقابل  تمامی تهاجمهای زردی که در دنیای جدید امکان رسوخ در ذهن جوانان ما دارد از طریق دو بال عرفان و فلسفه اسلامی مبارزه نموده و افکار عمومی را از این طریق واکسینه کنیم.

گفتگو از علی رحمانی


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
X
آگهی تبلیغاتی